[lquote]Ф[/lquote]отографията е едно от новите ми хобита, но всъщност това си е цяла наука. Винаги съм си мислил, че за да направиш уникална снимка просто трябва да вземеш апарата или телефона и да натиснеш копчето. Впоследствие разбрах, че нещата не стоят точно така и за да можеш да направиш една снимка уникална, се изисква доста повече. Като изключим техническите познания и усета да видиш и уловиш момента, на един фотограф му трябва и добра техника, която да му служи вярно в абсолютно всяка ситуация. За съжаление, не всеки може да си позволи да носи огромен фотоапарат със себе си през цялото време, защото е неудобно, а малките апарати не предлагат кой знае какви функционалности. Тук на помощ идват камерафоните, които в последната година станаха изключително модерни и търсени. Nokia е добре позната в тези среди, а през 2013 направо срази пазара с последния си представител в тази категория смарт устройства – Lumia 1020. За мое щастие и аз успях да се докосна до това бижу и сега ще ви споделя впечатленията си от него.

На първо място трябва да подчертая, че останах очарован от факта, че от Nokia са успели да създадат телефон, който да притежава камера, достойна да застане дори до някои DSLR-и. Започвайки отдалеч ще ви кажа, че използването на този телефон за снимки е просто удоволствие и не представлява никаква трудност дори и за най-неопитните и тепърва прохождащи в света на фотографията потребители. [rquote]Lumia 1020 може да бъде дясната ръка на всеки фотограф[/rquote]Lumia 1020 разполага с отделен бутон за директно включване на камерата, фокусиране и заснемане. Това е черта, с която много малко модели във високия клас смартфони могат да се похвалят. Отделно, телефонът е с компактни и удобни за боравене размери, което още повече улеснява снимането във всяка ситуация. За съжаление, камерафоните не предлагат възможност за правене на снимки от стативи, но новото устройство на Nokia  предоставя подобна опция благодарение на допълнителния аксесоар. Чрез него телефонът може да бъде поставен върху статив, което спомага да направите много по-качествени снимки. А особено при нощно снимане, стативът си е задължителен. Като допълнение, този аксесоар има и вградена батерия, с която животът на телефона се удължава многократно. Така ще може да снимате часове наред, без да се притеснявате, че батерията ще падне.

[cquote]Lumia 1020 предлага чудесен дизайн и възможност и за едно пълно фотографско изживяване[/cquote]

Освен чудесния дизайн и изработка, Lumia 1020 ни предоставя възможност и за едно пълно фотографско изживяване чрез приложението Nokia Camera. Отново функция, която няма да срещнете при всяко устройство на пазара, но пък за телефон, който иска да носи титлата „камерафон”, тя е изключително важна. В нея ще намерите ръчни настройки на ISO, баланс на бялото, скорост на затвора, компенсация на експонацията и едно от най-хубавите неща – ръчен фокус. Сега се замислям, че наистина няма подобен телефон, който да предлага целия този набор от фотографски настройки на едно място. Без съмнение от Nokia са направили и невъзможното, за да може Lumia 1020 да е номер едно.

Имайки предвид всичко това, аз реших да се поразходя из София и да тествам възможностите на камерата. Именно поради наличието на настройки за скорост на затвора и ръчен фокус, най-голям интерес за мен бе представянето на Lumia 1020 на тъмно. [lquote]Нощните снимки не са никакъв проблем за този смартфон[/lquote]Това е най-голямата слабост на почти всички телефони и ако нямате някой DSLR под ръка, просто може да забравите за хубав кадър на тъмно. За мое щастие, ситуацията при новия модел на Nokia е коренно различна от тази при останалите конкурентни предложения. Благодарение на ръчните настройки успях да заснема няколко чудесни кадъра на НДК и гледката от Моста на влюбените. Реших да си поиграя допълнително с настройките и направих доста оригинални снимки на движещите се коли по някои от големите кръстовища в столицата. Ефектът, който се получи, бе много интересен, защото автомобилите излизат размазани, докато всичко останало е на фокус. Благодарение на ръчната настройка за бързината на затвора можете буквално да „рисувате със светлината”. Ако успеете да хванете и някой човек, който да стои неподвижно до колите, можете да докарате ефект, при който времето сякаш е спряло за него.

Разгледайте всички снимки с оригинална резолюция ТУК

Докато снимах, обърнах внимание на факта, че автофокусът е бърз и точен, като тук от Nokia са прибавили и опцията “Focus assist light”, която използва ксеноновата светкавица в ситуации, в които светлината не е достатъчна. В края на вечерта просто бях останал смаян от класата на камерата и десетките опции, които дават много повече свобода на фотографа. Снимките бяха доста добри, а качеството им достойно за завист от конкурентите.

[cquote]На такова качество на снимките могат да завидят всички конкуренти[/cquote]

След няколко дни, в които направих още цял куп снимки не само при слаба светлина, но и през деня, седнах на компютъра, за да разгледам всички кадри на голям екран, където ясно и точно могат да се видят силните и слабите страни на камерата. Прехвърляйки различните изображения, забелязах, че остротата на снимките е чудесна както при добре осветените, така и при тези на слаба светлина.  Динамиката на кадъра бе прекрасна, а цветовете – точни и наситени. Качеството на снимките на Lumia 1020 е най-доброто в класа си. Камерата се справя изключително при всякакви ситуации.

Pic Credits: digitaltrends

За чудесното качество голяма роля играе и оптичната стабилизация. Тя е много полезна за снимки при слабо осветление на ниска скорост. Ръчният фокус улесни преценката ми къде да фокусирам, а това ми позволи да придам голяма доза креативност на снимките ми. [rquote]Всички добавки в камерата спомагат за перфектните снимки[/rquote]Имайте предвид, че минималното фокусно разстояние е 15 см, което всъщност си е наистина добре и ще можете да заснемете и макро снимки. Променяйки настройката на ISO забелязах, че стойностите ѝ са от 100 до 4000, което ще ни бъде от полза във всяка ситуация. От Nokia добре са оптимизирали тази функция и снимките са с много детайл и ниски нива на шума, дори в тъмните участъци. Както вече споменах по-горе, възможността сами да избираме скоростта на затвора също е сред най-големите предимства на Lumia 1020. А тези стойности варират от 1/16000 от секундата до 4 секунди, което е повече от чудесно.

Pic Credit: nokia

Тъй като голяма част от хората се интересуват от точни цифри, нека да видим какво ни предлагат от Nokia. Камерата разполага с 41 MP 2/3 инчов BSI сензор с оптична стабилизация. Блендата е f/2.2 асферична, разработена, разбира се, от Carl Zeiss. Резолюцията, която ни предоставя сензорът, е 7136 × 5360 пиксела в режим 4:3, а в режим 16:9 тя е 7712 × 4352 пиксела. Освен ръчните настройки, Nokia е първата компания, която дава възможност да правите снимки и в DNG формат (суров формат на снимките). Благодарение на него ще имате повече възможности за подобряване и усъвършенстване на кадрите с различните софтуери за фото обработка.

[cquote]Lumia 1020 е много повече от фотоапарат[/cquote]

Виждайки всичко това си казах, че то е максимумът и просто няма как този телефон да ме изненада с нещо повече. Уви, оказах се в голяма грешка, защото Lumia 1020 може още доста. Става дума за приложението Smart Camera, което прави 10 снимки в резолюция 5MP и ви позволява да ги редактирате след това. При редакция може да изберете един от няколкото режима, в зависимост от това  какво точно искате да направите със снимката.

Основната функция е избор на най-добрия кадър. В случая – от тези 10 снимки автоматично  се подбира най-сполучливата снимка.

Можете, също така, да изберете най-доброто изражение на всеки един човек, който е участвал в снимката.

Чрез правенето на толкова много кадри, впоследствие лесно може да отстраните движещите се обекти например.

Action shot е друга интересна черта на Smart Camera. Чрез тази опция всеки движещ се обект може да се появи няколко пъти на снимката, като така се създава ефект на динамика.

Motion focus пък ви позволява да създадете интересни снимки като фокусирате върху движещ се обект и размажете всичко останало.

И преди да си кажете, че това е краят и изненадите в Lumia 1020 са свършили, нека да ви споделя и факта, че можете да правите панорамни снимки, а със Cinemagraph ще може да създавате анимирани GIF файлове. GlamMe пък ще се погрижи за вашите автопортрети, като ще ги подобри значително.

И така, след няколкото дни, които прекарах в компанията на Nokia Lumia 1020, аз останах доста приятно изненадан от възможностите ѝ, както и от качеството, което предлага. Определено Nokia удрят точно в десетката, като с този модел компанията безспорно смазва конкуренцията при камерафоните. Lumia 1020 е снабдена с чудесен набор от настройки, които ще свършат работа на всеки любител фотограф, а защо не и на някой професионалист, който се нуждае от верен помощник по всяко време.

823 Коментари

 1. […] Nokia Lumia 1020 постави всички останали производители на кол…. На повечето от вас едва ли ще им се понрави миналото изречение, но е напълно вярно. Заедно с Carl Zeiss, Nokia правят по-скоро камери, които имат функции за разговори. Последният флагман Nokia Lumia 930, който eMAG ми предостави, представя качество на материали, софтуер и хардуер на ниво, непознато на Windows Phone пазара до този момент. Има ли шанс смартфон от финландците да се справи с цялата налична конкуренция в лицето на Apple, Samsing, Sony, HTC и други? Едва ли. Не защото Nokia няма потенциал, а защото има твърде много хейтъри, недокосвали се до качествата на тези апарати. Аз не бях привърженик на тази марка, но мога да кажа, че в последните месеци ѝ станах фен. […]

 2. Title

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they may be actually worth a go by, so have a look[…]

 3. Title

  […]just beneath, are several absolutely not connected internet sites to ours, nevertheless, they may be surely really worth going over[…]

 4. Title

  […]Every when inside a though we pick blogs that we study. Listed below would be the most current websites that we choose […]

 5. Title

  […]very few web-sites that come about to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 6. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nevertheless genuinely really worth taking a look, whoa did 1 find out about Mid East has got a lot more problerms as well […]

 7. Title

  […]we prefer to honor many other world-wide-web web sites around the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 8. Title

  […]check beneath, are some completely unrelated web sites to ours, on the other hand, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 9. Title

  […]just beneath, are several completely not connected web sites to ours, on the other hand, they are surely really worth going over[…]

 10. Title

  […]just beneath, are several completely not related internet sites to ours, nevertheless, they are surely really worth going over[…]

 11. Title

  […]just beneath, are numerous absolutely not connected web sites to ours, having said that, they may be surely really worth going over[…]

 12. Title

  […]that will be the end of this post. Right here you will obtain some sites that we feel you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 13. Title

  […]check beneath, are some absolutely unrelated internet sites to ours, nonetheless, they are most trustworthy sources that we use[…]

 14. Title

  […]Every when inside a although we select blogs that we read. Listed beneath would be the most current internet sites that we decide on […]

 15. Title

  […]very couple of web sites that come about to be detailed below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 16. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they are really worth a go by, so possess a look[…]

 17. Title

  […]we like to honor a lot of other online web pages around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 18. Title

  […]just beneath, are quite a few absolutely not connected sites to ours, nonetheless, they’re surely worth going over[…]

 19. Title

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they may be in fact really worth a go by, so have a look[…]

 20. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nevertheless actually worth taking a look, whoa did 1 understand about Mid East has got additional problerms as well […]

 21. Title

  […]we like to honor quite a few other internet websites around the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 22. Title

  […]check beneath, are some completely unrelated internet websites to ours, even so, they are most trustworthy sources that we use[…]

 23. Title

  […]check beneath, are some completely unrelated internet sites to ours, nonetheless, they are most trustworthy sources that we use[…]

 24. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless truly really worth taking a appear, whoa did one particular study about Mid East has got much more problerms as well […]

 25. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nevertheless actually really worth taking a search, whoa did one particular master about Mid East has got extra problerms also […]

 26. Title

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they’re in fact worth a go by way of, so have a look[…]

 27. Title

  […]here are some hyperlinks to internet sites that we link to for the reason that we feel they’re really worth visiting[…]

 28. Title

  […]that may be the finish of this article. Here you will find some web-sites that we feel you will enjoy, just click the links over[…]

 29. Title

  […]here are some hyperlinks to internet sites that we link to simply because we feel they’re worth visiting[…]

 30. Title

  […]very couple of web sites that take place to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 31. Title

  […]that could be the finish of this post. Here you’ll uncover some sites that we feel you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 32. Title

  […]that is the end of this write-up. Here you will obtain some websites that we assume you will value, just click the links over[…]

 33. Title

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they may be essentially worth a go by means of, so possess a look[…]

 34. Looking around

  I like to surf in various places on the internet, often I will just go to Digg and follow thru

 35. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nonetheless seriously worth taking a appear, whoa did one particular discover about Mid East has got additional problerms at the same time […]

 36. Title

  […]check beneath, are some completely unrelated web-sites to ours, even so, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 37. Title

  […]that is the end of this article. Right here you will locate some internet sites that we think you’ll appreciate, just click the links over[…]

 38. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nevertheless definitely really worth taking a look, whoa did 1 master about Mid East has got far more problerms at the same time […]

 39. Title

  […]just beneath, are numerous entirely not associated web pages to ours, having said that, they are surely really worth going over[…]

 40. Title

  […]we prefer to honor many other world-wide-web internet sites around the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 41. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless really really worth taking a search, whoa did one learn about Mid East has got extra problerms as well […]

 42. Title

  […]Every the moment in a although we decide on blogs that we read. Listed below are the most current internet sites that we choose […]

 43. Title

  […]very couple of internet sites that occur to become in depth below, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 44. Title

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they’re basically worth a go as a result of, so have a look[…]

 45. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless really really worth taking a appear, whoa did one particular find out about Mid East has got a lot more problerms as well […]

 46. Title

  […]the time to read or go to the content material or internet sites we have linked to beneath the[…]

 47. Title

  […]here are some links to web pages that we link to for the reason that we think they are really worth visiting[…]

 48. Title

  […]very couple of web sites that transpire to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 49. Title

  […]just beneath, are numerous entirely not associated web-sites to ours, nevertheless, they may be surely worth going over[…]

 50. Title

  […]usually posts some very intriguing stuff like this. If you’re new to this site[…]

 51. Title

  […]below you will uncover the link to some internet sites that we think you ought to visit[…]

 52. Looking around

  I like to browse in various places on the online world, often I will go to Digg and read and check stuff out

 53. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless seriously really worth taking a appear, whoa did one study about Mid East has got far more problerms at the same time […]

 54. Title

  […]although websites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they’re essentially really worth a go via, so have a look[…]

 55. Title

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they’re basically worth a go by, so have a look[…]

 56. Title

  […]just beneath, are several totally not connected internet sites to ours, on the other hand, they are certainly worth going over[…]

 57. Title

  […]we like to honor lots of other world wide web sites around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 58. Title

  […]Every after in a even though we opt for blogs that we read. Listed beneath are the newest websites that we opt for […]

 59. Title

  […]please go to the internet sites we stick to, like this one particular, because it represents our picks in the web[…]

 60. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nevertheless actually really worth taking a look, whoa did a single study about Mid East has got far more problerms also […]

 61. Title

  […]that could be the end of this report. Here you will come across some internet sites that we consider you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 62. Title

  […]that will be the end of this report. Here you’ll obtain some web pages that we feel you’ll value, just click the links over[…]

 63. Title

  […]we like to honor many other net internet sites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 64. Title

  […]very few websites that take place to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 65. Title

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they may be really really worth a go as a result of, so have a look[…]

 66. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nonetheless actually really worth taking a appear, whoa did one particular study about Mid East has got far more problerms also […]

 67. Title

  […]very handful of sites that come about to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 68. Title

  […]we prefer to honor quite a few other internet websites around the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 69. Title

  […]always a big fan of linking to bloggers that I enjoy but really don’t get a whole lot of link adore from[…]

 70. Title

  […]Every after inside a though we opt for blogs that we read. Listed beneath are the most current web-sites that we pick out […]

 71. Title

  […]very few internet websites that take place to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 72. Title

  […]please pay a visit to the web sites we adhere to, including this one particular, because it represents our picks in the web[…]

 73. Title

  […]just beneath, are various entirely not associated sites to ours, nevertheless, they’re surely really worth going over[…]

 74. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nonetheless genuinely really worth taking a look, whoa did one master about Mid East has got much more problerms too […]

 75. Title

  […]please check out the sites we comply with, including this one particular, as it represents our picks through the web[…]

 76. Title

  […]please go to the web pages we comply with, including this a single, because it represents our picks through the web[…]

 77. Title

  […]check below, are some totally unrelated web sites to ours, nevertheless, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 78. Title

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they may be really really worth a go by, so have a look[…]

 79. Title

  […]we prefer to honor numerous other world-wide-web web sites around the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 80. Title

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they’re essentially worth a go via, so possess a look[…]

 81. Title

  […]we prefer to honor many other web internet sites around the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 82. Title

  […]we came across a cool site that you simply may delight in. Take a search in case you want[…]

 83. Title

  […]check beneath, are some absolutely unrelated web sites to ours, nonetheless, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 84. Title

  […]that would be the finish of this report. Right here you’ll come across some web-sites that we think you’ll value, just click the hyperlinks over[…]

 85. Title

  […]check beneath, are some entirely unrelated web sites to ours, nevertheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 86. Title

  […]check beneath, are some completely unrelated internet websites to ours, having said that, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 87. Title

  […]very handful of web-sites that happen to be detailed below, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 88. Title

  […]just beneath, are a lot of absolutely not connected websites to ours, having said that, they are certainly worth going over[…]

 89. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nevertheless actually worth taking a search, whoa did 1 discover about Mid East has got far more problerms at the same time […]

 90. Title

  […]just beneath, are various completely not associated internet sites to ours, having said that, they’re surely worth going over[…]

 91. Title

  […]we prefer to honor quite a few other world wide web websites on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 92. Title

  […]that may be the finish of this write-up. Right here you’ll find some web sites that we feel you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 93. Title

  […]check below, are some completely unrelated internet sites to ours, however, they are most trustworthy sources that we use[…]

 94. Title

  […]just beneath, are various totally not connected web-sites to ours, having said that, they may be surely worth going over[…]

 95. Title

  […]just beneath, are various absolutely not connected web-sites to ours, having said that, they’re surely worth going over[…]

 96. Title

  […]that would be the end of this post. Right here you’ll find some internet sites that we believe you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 97. Title

  […]that may be the end of this report. Right here you will locate some websites that we believe you’ll appreciate, just click the links over[…]

 98. Title

  […]we prefer to honor a lot of other world-wide-web web sites around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 99. Title

  […]we prefer to honor numerous other world wide web sites on the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 100. Title

  […]very handful of web-sites that come about to become detailed below, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 101. Title

  […]we like to honor lots of other world-wide-web web pages around the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 102. Title

  […]we like to honor a lot of other net web-sites around the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 103. Title

  […]just beneath, are many absolutely not connected internet sites to ours, nonetheless, they may be surely worth going over[…]

 104. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless genuinely really worth taking a look, whoa did 1 understand about Mid East has got far more problerms also […]

 105. Title

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they are essentially really worth a go by, so possess a look[…]

 106. Title

  […]that may be the end of this article. Right here you’ll come across some web-sites that we believe you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 107. Title

  […]just beneath, are various totally not connected websites to ours, having said that, they are certainly worth going over[…]

 108. Title

  […]that will be the end of this post. Here you’ll obtain some web-sites that we believe you’ll enjoy, just click the links over[…]

 109. Title

  […]just beneath, are many absolutely not related web pages to ours, nevertheless, they may be certainly worth going over[…]

 110. Title

  […]very few internet websites that take place to be detailed below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 111. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nevertheless definitely worth taking a search, whoa did 1 understand about Mid East has got additional problerms also […]

 112. Title

  […]very handful of web-sites that occur to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out[…]

 113. Title

  […]Every the moment inside a although we decide on blogs that we read. Listed beneath would be the most recent internet sites that we select […]

 114. Title

  […]we prefer to honor numerous other world wide web sites around the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 115. Title

  […]that is the finish of this report. Right here you will discover some internet sites that we believe you’ll value, just click the links over[…]

 116. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they are basically really worth a go via, so possess a look[…]

 117. Title

  […]although websites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they’re essentially really worth a go by way of, so possess a look[…]

 118. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they may be basically worth a go via, so have a look[…]

 119. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless definitely worth taking a appear, whoa did a single find out about Mid East has got a lot more problerms too […]

 120. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nonetheless truly worth taking a look, whoa did one discover about Mid East has got a lot more problerms at the same time […]

 121. Title

  […]please check out the internet sites we adhere to, such as this one particular, as it represents our picks from the web[…]

 122. Title

  […]that may be the finish of this write-up. Here you will uncover some web sites that we assume you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 123. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless seriously really worth taking a appear, whoa did 1 learn about Mid East has got far more problerms too […]

 124. Title

  […]we like to honor numerous other web sites around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 125. Title

  […]just beneath, are numerous totally not associated web-sites to ours, even so, they are surely really worth going over[…]

 126. Title

  […]Every the moment inside a whilst we pick out blogs that we read. Listed below would be the most up-to-date web sites that we pick out […]

 127. Title

  […]we like to honor lots of other internet web pages on the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 128. Title

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they’re in fact really worth a go by way of, so possess a look[…]

 129. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nevertheless seriously really worth taking a appear, whoa did one learn about Mid East has got a lot more problerms at the same time […]

 130. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless truly worth taking a appear, whoa did one discover about Mid East has got additional problerms also […]

 131. Title

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they’re actually worth a go through, so have a look[…]

 132. Title

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they’re actually worth a go by, so possess a look[…]

 133. Title

  […]we prefer to honor numerous other net websites on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 134. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nevertheless actually really worth taking a appear, whoa did one particular discover about Mid East has got much more problerms too […]

 135. Title

  […]usually posts some incredibly fascinating stuff like this. If you are new to this site[…]

 136. Title

  […]check below, are some entirely unrelated web sites to ours, nevertheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 137. Title

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they are really really worth a go by, so have a look[…]

 138. Title

  […]Every once in a although we choose blogs that we read. Listed beneath are the most current web-sites that we decide on […]

 139. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nevertheless seriously worth taking a search, whoa did one particular find out about Mid East has got additional problerms at the same time […]

 140. Title

  […]please stop by the web pages we stick to, such as this one, as it represents our picks from the web[…]

 141. Title

  […]Every as soon as inside a whilst we pick out blogs that we study. Listed below would be the newest websites that we choose […]

 142. Title

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they are really worth a go by means of, so have a look[…]

 143. Title

  […]although websites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they may be essentially worth a go through, so have a look[…]

 144. Title

  […]please take a look at the web-sites we adhere to, which includes this a single, as it represents our picks through the web[…]

 145. Title

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we feel they are in fact worth a go through, so possess a look[…]

 146. Title

  […]usually posts some really fascinating stuff like this. If you’re new to this site[…]

 147. Title

  […]Every once inside a while we select blogs that we read. Listed beneath are the most current web sites that we select […]

 148. Title

  […]that could be the end of this report. Right here you’ll locate some web sites that we believe you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 149. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nonetheless truly worth taking a appear, whoa did one particular understand about Mid East has got more problerms as well […]

 150. Title

  […]we like to honor many other web internet sites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 151. Title

  […]we prefer to honor many other online web pages on the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 152. Title

  […]we like to honor lots of other world-wide-web web sites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 153. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless really really worth taking a appear, whoa did a single find out about Mid East has got far more problerms at the same time […]

 154. Title

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I adore but don’t get a great deal of link love from[…]

 155. Title

  […]The facts talked about within the article are a number of the most beneficial readily available […]

 156. Title

  […]Every when in a when we choose blogs that we read. Listed below would be the most up-to-date sites that we pick […]

 157. Title

  […]we prefer to honor lots of other world wide web web-sites around the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 158. Title

  […]although sites we backlink to below are considerably not related to ours, we feel they are actually really worth a go by way of, so possess a look[…]

 159. Title

  […]just beneath, are several totally not connected web sites to ours, on the other hand, they may be certainly really worth going over[…]

 160. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nevertheless actually worth taking a appear, whoa did one particular discover about Mid East has got a lot more problerms at the same time […]

 161. Title

  […]check beneath, are some totally unrelated internet websites to ours, even so, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 162. Title

  […]Every the moment inside a while we decide on blogs that we read. Listed below would be the most up-to-date internet sites that we pick […]

 163. Title

  […]that will be the end of this write-up. Here you will come across some web sites that we feel you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 164. Title

  […]we came across a cool site which you could appreciate. Take a search if you want[…]

 165. Title

  […]check below, are some absolutely unrelated sites to ours, on the other hand, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 166. Its hard to find good help

  I am constantnly proclaiming that its hard to find quality help, but here is

 167. Title

  […]that may be the end of this write-up. Here you will obtain some websites that we feel you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 168. Title

  […]that will be the finish of this post. Here you’ll discover some web-sites that we consider you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 169. Title

  […]very handful of sites that occur to become in depth below, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 170. Title

  […]that could be the finish of this article. Right here you will come across some web sites that we believe you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 171. Title

  […]Every as soon as inside a when we decide on blogs that we study. Listed below are the latest sites that we pick out […]

 172. Looking around

  I like to look in various places on the online world, often I will just go to Digg and follow thru

 173. Title

  […]check beneath, are some totally unrelated web-sites to ours, however, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 174. Title

  […]we prefer to honor several other net websites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

Comments are closed.