След големи идеи, като тази на Илон Мъск и холандската Mars One (втората все повече започва да изглежда като невъзможна), ето че и от NASA най-накрая разкриха своя план за човешка мисия до Червената планета. Докладът на космическата агенция е  публикуван преди няколко дни и е с дължина 36 страници. В тях учените подробно са обяснили всеки един етап от развитието на мисията, начините за реализация, необходимите изследвания, проучвания и технологии.

Реализирането на подобна мисия се състои в три етапа, наречени за кратно „Earth Reliant exploration“, „Proving Ground“ и „Earth Independent“. Точно така, както личи и по заглавието на третия етап, NASA смята да изпрати там хора с еднопосочен билет. Въпреки това, никъде в доклада не се споменава думата „колонизация“.

С няколко думи, ето какво представлява планът: Етапът „Earth relian exploration“ ще се състои в изследвания в околоземна орбита. Те ще разчитат главно на Международната космическа станция, тъй като тя предоставя адекватен пример за това каква би била обстановката на Марс. Ще бъдат тествани множество технологии, включително 3D принтери и животоподдържащи системи. Към момента дори двама космонавти – Скот Кели и Михайл Корниенко, са на едногодишна мисия, която ще ни покаже какво би било въздействието върху човешкото тяло на дълъг престой далеч от Земята.

Етап две, или „Proving Ground“, ще се състои в приключването на разработката по най-голямата ракета на NASA Space Launch System. Тя, заедно с кораба Orion, който също се тества в момента, ще са готови и ще полетят за първи път заедно в края на десетилетието. Orion е апарат, разработван съвместно с Европейската космическа агенция (ESA), и ще бъде използван специално за мисиите до Марс. През 2020-те години пък NASA планира да хване астероид, като след това иска да изпрати астронавти на него.

Третият и последен етап от новия план включва изпращане на хора в орбита около Марс, както и евентуално до луните на Червената планета Фобос и Деймос. Това е насрочено за 2030-те години. Накрая ще се стигне и до кацане на повърхността на планетата, като за това обаче няма зададена дата. В доклада пише също: „С присъствието на хора на Марс ще можем да развием науката и технологиите по начини, за които само можем да мечтаем със сегашните роботизирани мисии.“

Определено говорим за изключително трудно начинание, но всички са уверени, че NASA може да се справи. Агенцията си стъпва на краката, въпреки минималния бюджет, отпускан от правителството на САЩ. Освен това е напълно възможно в проекта да се включат и други държави, освен Европейския съюз със ESA – вероятно говорим за Русия, Япония, Индия и Китай. Кой знае, току-виж в края на 30-те години човек най-накрая стъпи на Червената планета.