Израелска компания успешно култивира говежди клетки на Международната космическа станция

За първи път учените успяват да култивират месо в космоса. Израелската компания за хранителни технологии Aleph Farms успя да отгледа месо на Международната космическа станция. Тя отстои на на 399 километра от всякакви природни ресурси.

Клетките от едър рогат добитък бяха събрани на Земята и изнесени в космоса. Там те бяха отгледани в дребномащабна мускулна тъкан с помощта на 3D биопринтер. Методът разчита на имитиране на естествен процес на регенерация на мускулната тъкан, който протича в тялото на кравата.

Космическа пържола

Първата космически отгледана пържола в света е факт, но се оказва, че вкусът има нужда от подобрение. Експериментът се проведе на 26 септември на руския сегмент на космическата станция. Той включваше сглобяването на дребномащабна мускулна тъкан в 3D биопринтер при контролирани микрогравитационни условия. В бъдеще техниката може да се използва за осигуряване на месо за хората, живеещи на космическата станция.

Развитието бележи огромна стъпка напред за зараждащата се индустрия, която има за цел да осигури на всички нуждаещи се хора истинско месо, без въздействие върху околната среда и с хуманното отношение към интензивното животновъдство.

През декември Алеф Фармс обяви, че е произвела прототип на пържола, отгледана от животински клетки в лаборатория за две седмици. Незадоволителните резултати по отношение на вкусовите качества изправят екипа пред ново предизвикателство.

Компанията доказа, че култивираното месо може да се произвежда по всяко време и при всякакви условия. Това е едно мащабно решение за производство на храна близо до мястото, на което е нужна. Важно е това да се случва във време, когато е необходима.

Щадящ метод за околната среда

В космоса няма на разположение 10 000 или 15 000 литра вода за производство на 1 кг. говеждо месо. Този съвместен експеримент е значителна първа стъпка за осигуряване на продоволствена сигурност за следващите поколения, като същевременно се запазват природните ресурси.

Последните научни проучвания са установили, че огромната консумацията на месо е от съществено значение за увеличаване на емисиите на парникови газове и ускоряване на опасните климатични промени. Намалената употреба на месо и млечни продукти е единственият мащабен начин за намаляване на негативното влиянието на хората върху околната среда.

Очевидно е, че трудно успяваме да се отвърнем от климатичната катастрофа и изчезването на видове. Своевременното отчитане на климатичните промени, нуждите на природата и намаляване на замърсяванията си заслужават усилията за светло бъдеще на човечеството. То е в нашите ръце. Използвайки шанса си за промяна сега, ще подсигурим бъдещите поколения и съществуването на планетата Земя.