Valkyrie Robot

Официално започнаха записванията за конкурса, обявен от NASA, „Space Robotics Challenge“. Събитието има за цел да развие възможностите на хуманоидните роботи, които ще помагат на астронавтите при техните пътешествия до Марс.

Победителят от състезанието ще получи 1 милион долара награда, като NASA се надяват по този начин да амбицират екипите, които ще участват, да надминат собствените си възможности. Отборите трябва да програмират хуманоид, подобен на Valkyrie (Robonaut 5), който да изпълнява различни задачи, като най-голямо внимание трябва да се обърне на закъснението, с което информацията ще пристига от Червената планета, имайки предвид, че тестовете на робота ще се правят в лаборатория на Земята.

Едно от най-големите предизвикателства е да успеят да проектират робота, така че да се справя в огромните прахови бури, които се образуват на Марс. Създаването на подобни машини определено ще подпомогне мисиите до Марс и ще ги направи възможни. Роботите ще бъдат изпращани до нашата съседка преди самите астронавти, за да подготвят лагери за безопасно кацане и настаняване. В бъдеще ще могат даже да пътуват до по-отдалечени части на космоса и ще заместват изцяло екипажите на местата, които са твърде сурови и опасни за човешкото тяло.

Агенцията планира това състезание още от миналата 2015 година. Дори вече бяха изпратени два робота R5 в Масачузетския технологичен институт (MIT) и Североизточния университет в Бостън, за да бъдат подготвени за конкурса. Заинтересованите могат да се запишат за Space Robotics Challenge до 16 септември. Три дни по-късно, на 19 септември, ще започне самото състезание, като финалистите ще бъдат обявени през декември. Те ще ни демонстрират техните симулации през юни следващата година. Ето това вече наистина ще бъде едно интересно съревнование!