Финална стъпка в създаването на гигантския телескоп Магелан

Гигантският телескоп Магелан започва четиригодишния процес за производство и полиране на своето седмо и последно първично огледало. То е необходимо за завършване на повърхността за събиране на светлина от 368 квадратни метра на телескопа. Това е най-голямата и най-предизвикателна оптика в света, произвеждана някога. Заедно огледалата ще събират повече светлина от всеки друг съществуващ телескоп. Това ще позволи на човечеството да отключи тайните на Вселената чрез предоставяне на подробни химически анализи на небесните обекти и техния произход.

Уникална техника за топене на стъкло

Лабораторията за огледала затвори капака на близо 20 тона най-чисто оптично стъкло в единствена по рода си пещ. Тя е разположена под трибуните на футболния стадион Аризона Уайлдкатс. Въртящата се фурна ще загрее стъклото до 1165°C, така че докато се топи, то се изтласква навън, за да образува извитата повърхност на огледалото. С диаметър 8,4 метра, огледалото ще изстива през следващите три месеца, преди да премине към етапа на полиране.

50 милиона пъти по-мощен от човешкото око, телескопът ще пише историята чрез бъдещите си открития.

Инсталиране и тестване

Завършеното първично огледало вече е готово за интегриране в прототип на гигантска система за поддръжка. В началото на следващата година ще стартира окончателно тестване на оптичното представяне. Това ще послужи като генерална репетиция за останалите основни огледала. Веднъж сглобени, всичките седем огледала ще работят съвместно като едно монолитно 25,4-метрово огледало, което води до 200 пъти по-голяма чувствителност и четири пъти по-висока разделителна способност на изображението от днешните най-модерни космически телескопи.

Гигантският магеланов телескоп ще бъде първият по рода си, който ще притежава подобен огледален масив. Със силна оперативна инфраструктура, завършена в обекта на телескопа в Чили, фокусираното производство се извършва върху критичните подсистеми на телескопа, преди да започне върху кутията.

39-метровата структура на телескопа се произвежда с 2100 тона американска стомана в новопостроено производствено съоръжение в Рокфорд, Илинойс. В ход е създаването на първото от седемте адаптивни вторични огледала на телескопа. Те ще бъдат разпределени по чифт с всяко от седемте първични огледала.

Обещаващи възможности и високи очаквания

Комбинацията от сила за събиране на светлина, ефективност и разделителна способност на изображението ще позволи на учените да направят нови открития във всички области на астрономията. Сега се предоставя уникална комбинация от възможности за изучаване на планети с висока пространствена и спектрална разделителна способност.

И двата фактора са ключови за определяне дали една планета има скалист състав като нашата, дали съдържа течна вода и дали нейната атмосфера има правилната комбинация от молекули, за да покаже наличието на живот. Очаква се телескопът да влезе в действие до края на десетилетието.