Спреят използван за направата му е най черният материал на планетата

Стрелките на новия часовник с ограничено издание, изглежда се въртят в дълбока, безкрайна черна дупка. Но всъщност хипнотизиращият циферблат е покрит с онова, което британският институт за стандарти и измервания, потвърди като най-тъмния материал на Земята.

Moser & Cie

Концепцията изглеждаше идеална за главния изпълнителен директор Moser & Cie. Там думите много рядко са част от логото на компанията. Фирмата се е специализирала в производството на всеки един компонент отделно. Те преднамерено са имали за цел да направят нещо уникално.

Служител от часовниковата компания De Bethune, разказа за материала, наречен сбор от въглеродни нанотръби. Производството на много иновативни продукти се опира до използването на Surrey NanoSystems. През 2015 година главният технически директор на Surrey, Бен Дженсън, финализира спрей-версията на веществото, което беше наречено Vantablack. Не отдавна BMW парадира с новия си джип, накипрен именно в тази версия на тъмния нюанс.

Уебсайтът на компанията описва материала като колаборация от въглеродни нанотръбички, които са 3 500 пъти по-малки от диаметъра на човешкия косъм. Светлината остава в капан между тях. Дължината им е много по – голяма по отношение на диаметъра им. Между тях реално не остава празно място, до което да достигне светлината.

Покритието, използвано за часовника на Moser е Vantablack S-VIS. Това е възможно най-черното черно, нанесено със спрей, което се предлага днес в търговската мрежа. Същото покритие се използва за инструменти, които пътуват в космоса, за да ги предпази от слънчева светлина.

Цени и модели

Изработката на подобен тип циферблати е много сложен процес, който никак не евтин. Новият часовник представен през декември се нарича Endeavor Tourbillon Concept Vantablack. Ограничено издание от 50 продадени бройки за 75 000 долара всеки. Това е най-новото в линия, която започна да се произвежда през есента 2018 г.

Стартът беше положен с модела Endeavor Perpetual Moon Concept. Той също беше ограничена серия от 50 бройки, които се разпродадоха по 35 000 долара всяка. Представете си чисто черна дупка с плуваща луна. Интересът е бил изключително голям.

По тази причина фирмата решава да създаде серия на опростен и по – достъпен модел, без ограничения в производството. Това е Venturer Concept Vantablack за 27 600 долара. Налична беше и версия на Venturer, която съдържа 313 диаманта на обща стойност 3,77 карата. Продажната цена е 54 000 долара.

Интересни приложения

Компанията не планира скоро да въвежда повече часовници с черен дисплей, като последния, но Surrey NanoSystems продължава да проучва приложенията за материала Vantablack. Вече има опити да се прилага в киносалоните. Представете си удобството да гледате филм без да ви разсейва нито една отразена светлина. Напълно потапящо изживяване.