Изследователи засилват човешката умствена функция с мозъчна стимулация

Изследователи от Медицинския факултет в Минесота доказват, че е възможно да се подобрят специфични човешки мозъчни функции. Те са свързани със самоконтрола и умствената гъвкавост. Това става чрез сливане на изкуствен интелект с насочена електрическа мозъчна стимулация.

Констатациите идват от проучване при хора, проведено в Масачузетската болница в Бостън сред 12 пациенти. Те са подложени на мозъчна операция за епилепсия. Това е процедура, която поставя стотици малки електроди в мозъка, за да записват неговата активност и да идентифицират, къде произлизат припадъците.

Учените идентифицираха мозъчна област, която подобрява умствената функция на пациентите, когато се стимулира с малки количества електрическа енергия. Тази част от мозъка е отговорна за когнитивния контрол. Това е процесът за преминаване от един мисловен модел или поведение към друг, който е нарушен при повечето психични заболявания. Последния може да включва дори хора в депресия, които са заседнали в негативните си мисли. Намирането на начин за подобряването на подобни състояния може да бъде решение за лечение на тези заболявания.

Електрическа стимулация

Екипът разработи алгоритми, благодарение на които след стимулация могат да се проследяват когнитивните контролни способности на пациентите, както и техните действия. Системата разчита мозъчната активност, когато пациентът изпитва затруднения в тази област. Това се осъществява чрез прилагане на електрическа стимулация.

Проучването е първото, което показва, че специфична функция, свързана с психично заболяване, може да бъде надеждно подобрена с помощта на точно насочена електрическа стимулация. То разчита на специфични части от вътрешната мозъчна структура, които са особено ефективни за когнитивно подобряване. Алгоритъмът със затворен цикъл, използван като контролер, е два пъти по-ефективен от стимулирането в произволни моменти.

Някои от пациентите са имали значително безпокойство в допълнение към епилепсия. Когато им е приложена стимулираща когнитивната функция, тревожността се подобрява. Те са били по-способни да изместят мислите си от страданието и да се съсредоточат върху това, което искат.

Широко приложение

Този метод може да се използва за лечение на пациенти с тежка и устойчива на лекарства тревожност, депресия или други разстройства. Вместо да се опитват да потискат симптомите, лекарите могат да използват инструмент, който позволява на болните да поемат контрол върху собствените си умове.

Изследователският екип сега се подготвя за клинични изпитания. Тъй като целта за подобряване на когнитивния контрол вече е одобрена от Администрацията по храните и лекарствата за дълбока мозъчна стимулация, това изследване може да се съревновава със съществуващи инструменти и устройства.

След демонстриране на допълнителната ефективност можем само да се надяваме, че ще има полза за резистентни към съществуващи лечения пациенти, които имат отчаяна нужда от допълнителни интервенции за своите заболявания.