internet explorer

Microsoft използва един от своите блогове за да обяви, че възнамерява да спре поддръжката на всички стари версии на Internet Explorer. Компанията планира това да се случи на януари 2016, като дотогава ще се опита да убеди все повече потребители да преминат на последната версия на браузъра – Internet Explorer 11.

Според Microsoft IE 11 предпазва от 99% от всичкия зловреден софтуер, който се разпространява в интернет. Освен че е оптимизиран за сензорни екрани, браузърът е модерен и има производителност, съпоставимa с тази на основните конкуренти – Google Chrome и Mozilla Firefox. Концентрирането върху една основна версия ще улесни значително работата на Microsoft. Компанията ще направи изключение за потребителите на Windows Vista и определени версии на Windows Server, които ще продължат да получават ъпдейти за IE 9 и 10. Всички останали ще трябва да преминат на IE 11, ако искат да имат защитен браузър и да разчитат на поддръжка от Microsoft.

Internet Exlporer 8 е може би един от най-омразните браузъри за разработчици на уеб-софтуер. Браузърът е вече значително поостарял и не поддържа много от актуалните технологии, използвани при създаването на уеб страници и услуги. Към края на 2013 обаче IE 8 има близо 20% пазарен дял в световен мащаб, което принуждава програмистите или да правят трудоемки преработки на своите продукти, или да се примирят с факта, че 20% от потенциалните потребители няма да успеят да заредят тяхната уеб страница. Причината старият софтуер да е толкова популярен е фактът, че Internet Explorer идва вграден в Windows и много потребители, незапознати с интернет технологиите, просто използват това, което имат под ръка.