В интервю пред The Verge, директорът на дивизията за устройства на Microsoft Тери Миърсън сподели, че плановете на компанията са да създаде платформа за гласови асистенти, които да могат да бъдат конфигурирани от различни производители според тяхните желания и нуждите на потребителите. Името, които се споменава, е HomeHub и то ще е част от Windows 10.

За сега няма кой знае колко подробна информация за системата, но софтуерния гигант вече подготвя операционната си система за поддръжка на въпросната функционалност. С това Microsoft ще станат поредната компания, която ще се включи в борбата между домашните гласови асистенти, наред с Google Home и Amazon Echo.

Cortana със сигурност ще е в основата на HomeHub, но Microsoft не разкриват нищо повече. Услугата ще бъде представена най-рано в края на 2017 година. Миърсън казва така:

„Потребителите са и създатели на устройства. Всички са много ентусиазирани устройства, които могат да се събуждат с глас, устройства с отдалечен гласов контрол, такива с малки екрани, големи екрани, никакви екрани и т.н.“

Според информацията, Microsoft ще си партнира с Intel, за да разработи HomeHub системата и тя да може да бъде достъпна от устройства на различни производители. Очаква се имплементацията да работи като споделен десктоп за различните членове на семейството, контролна станция за умни домашни електроуреди и т.н.

Както се вижда, изглежда плановете на Microsoft са за нещо повече от поредния домашен гласов асистент. Ще трябва обаче да почакаме до края на следващата година, за да видим нагледно какво имат предвид.