Никога не сме мислили, че ще дойде ден, когато Microsoft ще изгради ремонтируем Laptop

Ето, че това е факт. Ако повдигнете едно от крачетата на лаптопа ще забележите винт. Това най-накрая предоставя дългоочакваните възможности за отстраняване на повреди.

Новия 15-инчов лаптоп, работещ с Ryzen е изненада за абсолютно всички. Ако ви се е случвало да повредите Microsoft Surface Laptop, едва ли сте стигнали по-далече от премахването на гумените крачета. След това бързо ще установите, че устройството е непоправимо повредено. Точно както при AirPods на Apple, това нещо се оказва един микс от лепило, плат и точково заваряване, което спечели оценка нула за ремонтируемост.

Тази година обаче 15″Surface Laptop 3 представя една съвсем различна история. Все още има някои неприятни моменти относно конструкцията. Например, батерията е залепена и не може да се премахне безопасно.

Характеристики

15″Surface Laptop 3 не е по-дебел или по-малко лъскав от оригиналния драйвер за Surface. Това, което наистина привлича тук, е използването на магнити от Microsoft, за да се поддържа линията на клавиатурата.

Ако се е случвало някога да разглобявате значително по-дебели лаптопи за ремонт, поне няколко малки пластмасови заключващи раздели се чупят по пътя, оставяйки лаптопа трудно използваем. Именно тук, употребата на магнити от Microsoft за същата цел не само означава, че няма повече счупени разделители, но и няма да се налага да търпим напрегнати моменти, когато се чудим дали малко повече натиск означава, че страните най-накрая ще се разделят. Или резултатът ще е спукан панел, което ще го унищожи безвъзвратно.

M.2 SSD на Surface се вижда веднага, след като клавиатурата бъде свалена. Това от една страна е стандартен интерфейс и обикновена част, която може лесно да се отстрани след издърпване на още един винт. От друга страна, Microsoft го е обозначил като „несменяем“. В крайна сметка в описанието може да се прочете „подвижно“. Така че потребителите (или оторизирани сервизи) трябва да могат да заменят OEM устройството с по-голямо и по-бързо, ако е необходимо.

Акумулаторът е най-голямото предизвикателство. Конекторът му е прикован под дъската и всичко е залепено. Въпреки че в крайна сметка батерията може да се извади сравнително чисто, успехът на вашия местен сервиз за ремонт може да варира. Освен батерията, клавиатурният комплект е прикован към капака, което означава, че предният капак и клавиатурата трябва да бъдат заменени като едно цяло. Междувременно някои не-модулни кабели могат лесно да се повредят, ако пръстите ви са недостатъчно сръчни.

Като цяло, 15″Surface Laptop 3 печели висока оценка. Това може да изглежда слаба похвала в световен мащаб, но е сериозен обрат от оригиналния Surface, който сервизите за ремонт на компютри не препоръчват на хората. Той е прекрасен лаптоп, докато работи, но буквално е боклук, ако нещо се счупи.