Снимка: Marcio Jose Sanchez / AP Photo

С всеки изминал ден все повече и повече се учудвам на амбицията на млади хора. Докато някои се занимават с глупости и бягат от училище, други стоят вкъщи и измислят начини да направят света по-добър и да помогнат на хората в нужда.

ВИЖ ОЩЕ: UBUNTU CORE Е НОВАТА СМАРТ ПЛАТФОРМА

Точно такава е и днешната история, която разказва за 13-годишния Шубам Банержи от Калифорния, който е създал брайлов принтер от Lego. Той е бил вдъхновен от това, че брайловите принтери по принцип са доста скъпи (около 2000 долара за бройка). В същото време те са много полезни за слепи хора или хора с увредено зрение, затова Банержи се захваща да конструира нещо подобно, но на много по-ниска цена, за своя научен училищен панаир. Използвайти Mindstorms EV3 robotics комплекта на Lego и продукти от местния магазин за домашни потреби, младият ученик успява да сглоби работещ брайлов принтер, който отпечатва брайлово писмо върху хартия.

Интересното е друго – Банержи е толкова вдъхновен от проекта си, че получава финансиране в размер на 35 000 долара от баща си, основава собствена компания – Braigo Labs [от Lego и Braille] – и започва да работи по нов, по-съвършен модел. Той включва части от обикновен принтер и компютърен чип на Intel. Новата версия има възможност да превръща електронен текст в брайлово писмо, но това не е всичко – от електронния гигант Intel разбират за начинанието на Банержи и решават да инвестират в бизнеса му. Сумата не е обявена публично, но в интернет се говори за нещо от сорта на няколко стотин хиляди долара. Парите ще бъдат използвани за наемането на инженери, които да работят по изпипване на новата версия на принтера, като прототипът ще е готов за тестване през лятото, а всички се надяват самият продукт да е на пазара до края на годината.