Успешен и иновативен метод за увеличаване производството на мляко

С все по-широкото навлизане на VR технологиите, ние хората откриваме нови светове. При животните очевидно нещата не стоят много по различно. VR очилата се очаква да помогнат на кравите да се отпуснат, предлагайки им слънчеви летни гледки към зелени пасища.

Ако посетите млечната ферма RusMoloko близо до Москва в Русия, може би ще си помислите, че сте се озовали в някаква футуристична реалност. Едва ли сте предполагали, че съществува място, на което кравите да обикалят спокойно, снабдени с VR очила. Те са специално създадени за тези животни. Идеята е да им помогнат да се отпуснат, за да произвеждат повече мляко. Оказва се, че има някои причини, които ни карат да бъдем скептични.

VR очилата, като полезен инструмент за производителност

Належащият въпрос за намаляващото производство на мляко накара експерти от ИТ света, както и лидери в производството да работят заедно, за да намерят високотехнологично решение. Такова се оказва виртуалната реалност, където кравите могат да гледат уникална програма за симулация на лятно поле. Според нормите за безопасност и здраве в селското стопанство, кравите имат лошо възприятие за дълбочина. Създаването на VR пейзаж, по който те могат да се ориентират, означава, че изследователите трябва да вземат предвид по-високото им възприятие за червения цвят и по-слабото на зеления.

За да разработят симулацията, учните са преценили какво допринася за положителното емоционално състояние на кравите. Те разгледаха примери на млечни ферми по света и стигнаха до извода, че спокойната атмосфера води до повече производство на мляко.

Самите VR очила са внимателно проектирани от разработчици на VR студио заедно с ветеринарните лекари. Като се вземат предвид структурните особености на главите на кравите, типичните за човека VR очила са непригодни за тях.

След известен период, в който млекодайните животни са носили очилата, експертите констатират намаляване на тревожността и повишаване на общото настроение на стадото. Днес фермата се нарежда сред трите най-големи производители на мляко в Руската федерация.

Реклама или реалност

В съобщение за пресата се казва, че експериментът е проведен от Milknews.ru, сайт за новини за руската млечна индустрия. Прессъобщението насърчава читателите да се запишат за предстоящия „VI Международен агроиндустриален млечен форум“. Дали това не е хитър маркетингов трик за популяризиране на конференцията?!

И все пак бихме били доволни, ако кравите произвеждат повече висококачествено мляко, без да са необходими VR приспособления. В някои американски млечни ферми се инсталират въртящи се четки в оборите за крави, които осигуряват алтернатива на масажирането на животните. В Европа фермерите използват роботизирани системи, които позволяват на кравите да бродят по-свободно и по-широко. А в Русия някои ферми пускат класическа музика на високоговорители, което уж успокоява кравите. Всички тези методи се прилагат в опит да помогнат на стадата да се отпуснат и да осигурят повече мляко. Все пак би било доста странно да наблюдаваме стада овце, крави или свине, които се разхождат с VR очила.