Първите полети са планирани за 2027 година

Starlab е съвместен проект на компаниите Nanoracks, Lockheed Martin и Voyager Space. Ако всичко върви по план, до 2027 година полетите ще бъдат факт. Земната орбита скоро може да бъде поле за търговска дейност.

Космически туризъм

Компанията планира да пусне в експлоатация свободно летяща частна космическа станция в ниска околоземна орбита до 2027г. Предвижда се да бъде туристическа дестинация, както и изследователски и производствен център, който помага за насърчаване растежа на икономиката извън Земята.

Разработването на Starlab ще позволи напредването на космическата икономика и задоволяване на нарастващото търсене на клиенти за космически услуги, като изследване на материали, отглеждане на растения и дейности на астронавтите.

Какво ще се предлага?

Станцията ще е предназначена за четири човека. Тя ще бъде издигната с едно изстрелване, което се очаква да се проведе през 2027 г. Предният пост ще включва модул за местообитание с 340 кубически метра вътрешен обем, захранващ и задвижващ елемент, лабораторна настройка и голяма външна роботизирана ръка за обслужване на полезни товари.

За сравнение, Международната космическа станция разполага с 916 кубически метра вътрешен обем, което е еквивалентно на този на самолет Боинг 747.

Сериозна конкуренция

Въпреки иновациите Starlab има известна конкуренция за клиенти. Axiom Space възнамерява да пусне частен модул към МКС през 2024 г. и още три до края на 2027 г. Този квартет ще може да се отделя от по-големия кораб майка и да работи като свободно летяща търговска космическа станция.

Базираната в Колорадо Sierra Space също разработва планове за частен орбитален пост, а Blue Origin на Джеф Безос изрази интерес да направи нещо подобно.

Международна космическа станция

НАСА иска такива комерсиални станции да компенсират слабите страни на МКС. Очаква се функционирането на последната да бъде преустановено в периода 2028-2030 г. Почитаемият аванпост, който непрекъснато е домакин на ротационни екипажи астронавти от ноември 2000 г. има одобрението да работи до края на 2024 г. Все пак се очаква известно удължаване на този срок.

Commercial LEO Destinations

НАСА създаде проект, наречен Commercial LEO Destinations (CLD), за улесняване на прехода. CLD ще работи чрез двуетапна стратегия, моделирана върху тази, използвана от програмите за търговски товари и екипажи на агенцията. Последната стимулира разработването на частни космически кораби посещаващи МКС, като капсулата Dragon на SpaceX.

През първата фаза на проекта, НАСА ще преследва множество финансирани споразумения за ранно разработване на космически концепции за търговски дестинации. През втората фаза се очаква разширяване на услугите за дестинации, когато те бъдат налични на пазара.