След като Amazon представиха четец с името Oasis, всичси се надяваха той да е водоустойчив. Това обаче не беше така и за сега Kobo остават единствената компания с устройство с подобни характеристики. Ето че те представиха и новия наследник на водоустойчивата гама електронни четци в лицето на Kobo Aura ONE.

За разлика от предшественика си, който беше IP67-сертифициран, новия четец от Kobo е с IPX8. Това ще рече, че той може да бъде потопен във вода до 2 метра дълбочина. Дисплеят му също е нещо нестандартно – той е с големина от 7.8 инча и 300 ppi гъстота на пикселите. Това се явява най-големият e-ink дисплей с висока резолюция, но характеристиките му не правят устройството по-неудобно за ползване. Дори напротив. Aura ONE е все така тънък и лек – само 6,9 милиметра и някакви си 230 грама.

kobo-aura-one-ereader-2

Характеристиките на Kobo Aura ONE включват още процесор с тактова честота 1GHz, 512MB RAM, както и възможност за промяна тона на цвета на екрана – подобно Night Shift при iOS и някои нови популярни приложения за смартфони. Разбира се, освен ръчно, това може да стане и автоматично чрез настройка.

Новият електронен четец от Kobo е със все още сравнително ниската за такъв клас устройство цена от 229,99 долара. Aura ONE ще може да бъде поръчван предварително от 30 август, като излиза на пазара в САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Холандия, Германия, Испания, Япония и Турция на 6 септември. За България още няма официална информация, но дано го видим на пазара и тук съвсем скоро.