Снимка: El Desván del Abuelito

Кой би очаквал, че Испания ще роди невероятни обложки за pulp fiction списанията си от началото на 20-ти век? Със сигурност не и аз.

Pulp fiction обложките са сред най-хубавите неща в едно sci-fi списание. Те придават прекрасен retro sci-fi дух на творбата (творбите), поместена между страниците на списанието. Жалко че точно такива вече почти не съществуват. Да, вече сме 21-ви век и научната фантастика е придобила съвсем различен вид от това, което е била през годините на нейното зараждане, когато авторите са били, нека го кажем, леко наивни относно космоса, другите планети и технологиите, които биха могли да съществуват в близкото и далечното бъдеще. Но в това има страст, която (поне при мен) гори само когато отворя някоя такава ретро научнофантастична книга.

Последното списание, използвало такъв тип обложки, е Amazing Stories, което вече не функционира като месечно издание, но сегашните му автори се надяват съвсем скоро да го възродят. Друг e-zine, който е съвсем нов и си личи, че желае да покаже на младите колко прекрасни са били годините на retro sci-fi-я, е Bastion – за него можете да се абонирате и да четете месечните му електронни издания. Младите автори, които подбира, определено знаят какво правят. Лозунгът му е „Short stories reminiscent of the golden age“.

Но да се върнем на фантастиката, дошла от годините още преди авторитарна Испания. Тогавашните списания са съдържали доста добри научнофантастични разкази (повечето от тях на английски автори). Но явно това, което е привлякло вниманието на света най-силно, са обложките в стил pulp fiction. Вижте някои от тях, които подбрах специално за вас. Те са на списанието El Mundo Futuro (Светът на бъдещето), автор на което е бил Гилермо Санчез Бойс.

el-mundo-futuro-1 el-mundo-futuro-2 el-mundo-futuro-3

el-mundo-futuro-4 el-mundo-futuro-5 el-mundo-futuro-6

Правата върху изображенията са притежание на техния автор.