Снимка: Hewlett-Packard

Гигантът в компютърните технологии и услуги и цар на принтинга Hewlett-Packard се разделя на две отделни компании. Това беше обявено в Ню Йорк само преди дни. Главният изпълнителен директор Мег Уитман смята, че това е най-добрата посока, в която трябва да поеме компанията, за да може да отговори на очакванията на многобройните си клиенти и да смогне на конкуренцията.

Ако предложението бъде окончателно одобрено от борда на директорите, разделянето ще стане в края на финансовата 2015 година. Едната дъщерна компания ще се казва HP Inc. и ще се занимава само с PC и принтер услугите на Hewlett-Packard. Другата – Hewlett-Packard Enterprise, ще се фокусира върху технологичните услуги – сървъри, софтуер и съхранение на данни.

Промяната в HP всъщност е започнала през последните години, през които десетки хиляди служители са уволнени. Конкуренцията е голяма (особено след появата на смартфоните и таблетите на пазара) и явно компанията не може да смогне. По думите на Мег Уитман, „Решението да разделим компанията на две отделни части подчертава плана ни за фокусиране върху пазара. Това ще предостави на всяка една от двете компании нужната финансова независимост, фокус и гъвкавост, от които се нуждае, за да се адаптира бързо към пазара и удовлетворението на нашите клиенти.“

През последната финансова четвърт Hewlett-Packard обяви приходи от $27,6 милиарда. Очаква се HP да завърши последните уволнения с между 11 000 и 16 000 души, които ще последват 34-те хиляди, които вече не са част от компанията.

Разделянето на Hewlett-Packard ще последва това на eBay и PayPal, което беше обявено преди дни.