Би било вълнуващо да видим животни изчезнали преди 30 години

За първи път учените клонираха организъм в списъка на защитените видове на САЩ – черен пор. Животинката носи името Елизабет Ан. Тя е родена на 10 декември и доколкото участниците от Службата за риба и дива природа споделят, порът е напълно здрав и жизнен млад организъм. Изключителната история за успех, първа за природозащитниците, предполага, че клонирането може да служи като начин за вдъхване на живот на видове, които са на ръба на пълното изчезване.

Нови инструменти

Технологията за клониране по никакъв начин не е нова, но неотдавнашният напредък я прави жизнеспособен инструмент за природозащитниците, а не научна странност. В този случай учените от Службата за риба и дива природа, както и природозащитната организация Revive & Restore са използвали гените от пор, починал преди 30 години, за клониране на Елизабет Ан. И докато майката е опитомена, Елизабет Ан се държи като типичното диво животно, което й позволява да оцелее извън лабораторията.

Належащият въпрос е, как всъщност можем да приложим някои от постиженията в науката за опазване на видовете. Все повече се доближаваме до отговора. Може би сме отговорни за изтреблението на някои от тях, но също така сме единствените, които могат да приложат реални мерки за възстановяването и опазването им. Тъй като се нуждаем от повече инструменти клонирането е само един от методите подпомагащи целите на науката.

По стъпките на Джурасик Парк

Нереалистично е да мечтаем за сбъдване на филмовите продукции. Липсата на точен и пълен ген не ни позволява толкова мащабни операции. Но определено имаме способността да запазим и възстановим популацията на застрашени или скоро изчезнали видове.

Семейно планиране

Раждането на Елизабет Ан е резултат от седемгодишни усилия. Нейната поява и оцеляване предлагат нова възможност за съживяване на вид, който всъщност се е смятал за напълно изчезнал поради загуба на местообитание до началото на 80-те години. Но клонирането няма да бъде без предизвикателствата. Всички живи порове с черни крака, които живеят днес, идват само от седем предци и тяхното генетично сходство ги прави склонни към заболявания. За съжаление, технологията за клониране може да възпроизведе тези животни, но все още не може да въведе променливостта, която ще им даде по-добър шанс за оцеляване в дивата природа.