Иновативен изкуствен интелект може да преведе това, което казват кокошките

От незапомнени времена, човечеството се е стремило да общува с животните. С някои успяваме сравнително по-добре, отколкото с други. Сега екип на изследователи от Япония твърди, че е открил начин да преведе кудкудякането на пилета с помощта на изкуствен интелект.

Учените са създали система, способна да интерпретира различни емоционални състояния при пилета, включително глад, страх, гняв, задоволство, вълнение и страдание. Това се случва чрез използване на авангардна AI техника, която наричаме обучение с дълбок емоционален анализ.

В техниката се вкореняват сложни математически алгоритми. Тя може да се използва за адаптиране към непрекъснато променящите се гласови модели на пилетата. Това означава, че става все по-добра в дешифрирането на пилешки вокализации.

На теория и на практика

До тук с теорията. Въпреки че изпитват някои съмнения относно способността на AI учените имат надежда да се доближат до домашните птици и техните многобройни нужди.

За да се изпробва новата система, екипът записва и анализира проби от 80 пилета. След това те се подават към алгоритъм, който свързва вокалните модели с различни емоционални състояния на птиците.

Обединявайки се с екип от осем животински психолози и ветеринарни хирурзи, изследователите смятат, че са успели да определят психическото състояние на дадено пиле с изненадващо висока точност.

Резултатите от експериментите демонстрират потенциала за използване на AI и техники за машинно обучение за разпознаване на емоционални състояния при пилета въз основа на техните звукови сигнали. Високите вероятности за откриване на всяка емоция предполагат, че моделът се е научил да улавя смислени модели и характеристики от звуците на пернатото.

Фактори на въздействие

Изследователите признават, че точността на техния модел може да се промени при различните породи. От значение са и условия на околната среда. Наборът от данни, използван за обучение и оценка, може да не обхване пълния диапазон от емоционални състояния и вариации на пилетата.

Съществуват и много други начини, по които пилетата комуникират. От неакустични знаци, като езика на тялото и социални взаимодействия.

Това е забавно и креативно използване на AI, което може да положи основите за по-добро разбирателство между хората и кокошките. Всичко постигнато се разглежда като начало. Предстои адаптация на техниките на AI и ML към други животни. Това може коренно да промени различни по вид индустрии свързани с животните. Ако знаем какво чувстват, можем да проектираме много по-добър свят за тях.