Тя е 100% ефективна

Изследователи от университета в Тел Авив и Израелския институт за биологични изследвания разработиха първата в света еднодозова ваксина на базата на информационна иРНК. Тя е 100% ефективна срещу смъртоносна бактерия.

Новото проучването е обещаваща стъпка към разработването на безопасни и ефективни иРНК ваксини срещу опасни бактерии.

Това проправя пътя за разработване на повече ваксини за бактериални заболявания, включително такива, причинени от устойчиви на антибиотици бактерии. Опитите проведени върху мишки показват, че всички ваксинирани животни са напълно защитени срещу бактериите причиняващи чума.

Как се разболяваме?

Дължаща се на бактерията Yersinia pestis чума, не е нещо от далечното миналото. Всяка година се съобщава за подобни случаи в Африка, някои части на Азия, Южна Америка и САЩ. Тази чума е известна с това, че е убила милиони през Средновековието. Хората се заразяват с нея, след като влязат в контакт с бълха от гризач или бъдат ухапани от заразен с чумата.

До скоро се смяташе, че иРНК ваксините, като тези срещу COVID-19, са ефективни срещу вируси, но не и срещу бактерии. Повечето мРНК ваксини, които се разработват днес, са за вирусни инфекции. Последната от тях е в резултат на необходимостта от ваксина за предотвратяване разпространението на COVID-19.

За съжаление ваксинацията срещу бактерии не е напреднала много. Технологията мRNA не използва действителни бактерии или вируси.

Как работи?

Изследователите обясняват, че вирусите произвеждат свои протеини вътре в нашите клетки. Това означава, че те зависят от човешките клетки за своето възпроизвеждане.

Бактериите са съвсем различна история. Те не се нуждаят от човешките клетки, за да произвеждат протеини. Следователно, протеините произведени в бактерии могат да бъдат различни от тези, произведени в човешки клетки, дори когато се основават на същата генетична последователност.

За да се справят с този проблем, учените разработват методи за секретиране на бактериални протеини, като заобикалят класическите пътища на секреция. Именно те са проблематични. Резултатът е значителен имунен отговор.

Имунната система идентифицира протеините във ваксината като имуногенни бактериални протеини. За да подобрят стабилността на бактериалния протеин и да са сигурни, че той не се разпада твърде бързо в тялото, изследователите го подкрепят с част от човешкия протеин. Комбинирайки двете революционни стратегии се получава пълен имунен отговор.

Медицински надежди

Поради прекомерната употреба на антибиотици през последните няколко десетилетия, много бактерии са развили резистентност към тях, намалявайки ефективността на тези важни лекарства. Учените се надяват, че новото проучване ще бъде полезно за разработването на безопасни и ефективни иРНК ваксини.