Инвестициите са около 230 милиарда долара

Въз основа на широкомащабни частни инвестиции от почти 300 трилиона корейски вона ще се изгради най-големия в света нов високотехнологичен системен полупроводников клъстер.

Южна Корея иска да изгради огромно съоръжение за производство на компютърни чипове в околностите на Сеул. Това ще се случи с около 230 милиарда долара инвестиции от гиганта Samsung Electronics.

В изявление на правителството се казва, че чиповият клъстер ще бъде разположен в провинция Gyeonggi. Тя е част от столичния район на Сеул и целия проект ще бъде завършен за около 20 години.

Нови закони

За да защити интелектуалната собственост, страната ще преразгледа своя Закон за защита на индустриалните технологии.

Миналия май Samsung очерта план да налее над 350 милиарда долара в своя бизнес и да създаде десетки хиляди нови работни места до 2026 г. Компанията заяви, че ще инвестира основно в производство на чипове и биофармацевтика.

За никого не е тайна, в каква посока се развива този бизнес. Недостигът на чипове с световен мащаб предизвиква находчивите производители.

В съответствие с очакванията на пазара, инвестиционните планове на Samsung през следващите две десетилетия изглежда възлизат средно на около 15 трилиона вона, изразходвани годишно за производство. Тази сума е близка до съществуващите годишни капиталови разходи в областта.

Конкуренция

Samsung е най-известен с подразделението си за електроника относно популярните си смартфони и телевизори. През последните години компанията се насочи към ролята си на доставчик на полупроводници, тъй като производителите по света страдат от недостиг. В областта на компютърните чипове от висок клас Samsung се конкурира директно с Intel и тайванската TSMC.

През последните няколко години големите икономики изразяват загриженост относно загубата на достъп до полупроводници. Това се случи особено след като политическото и икономическо напрежение между Китай и Съединените щати ескалира.

Правителствата, включително Вашингтон, и големи компании като Apple поискаха от полупроводниковите компании да локализират операциите си.

Центрове за производство

По-голямата част от съвременните микрочипове в света се произвеждат само на две места, Тайван и Южна Корея. Промишлеността на Тайван е по-голяма и доминираща. Именно в тази област Южна Корея желае да я предизвика.

Концентрацията на толкова много важно производство само на две места в света предизвиква опасения относно стабилността на глобалната верига за доставки. Това се налага особено след като Южна Корея и Тайван са военно застрашени от съседите си, съответно Северна Корея и Китай.