Охлаждаща камера от следващо поколение

Вече изтекоха няколко слуха за това, което може да се очаква от iPhone 13 по-късно тази година. Всяка нова технология от следващо поколение трябва да се добави към списъка с потенциални подобрения. Към това число спада и иновативната камера за охлаждане.

Според слуховете, Apple вече тества технологията, за да я включи в бъдещите iPhone. Въпреки че все още не е ясно дали ще бъде готова навреме за предстоящите флагмани през 2021 г. тя може да предостави съвсем различно поле за изява.

Здравина на процесора

Наред с това, което ни предлага всеки следващ модел телефон, устойчивостта на процесорите на прегряване се явява важно условие. Охлаждащата система по същество е миниатюризирана версия на тази, която срещаме на игралните платформи от висок клас. Водата и всеки друг вид течност се изпарява от топлината, идваща от ключови вътрешни компоненти. След това освободената енергия се разпределя през цялата обвивка.

Подобреното охлаждане означава по-малък риск от прегряване и потенциално по-бързи скорости за опериране на приложенията и графиките на екрана. От известно време Apple работи върху идеята, въпреки че последната все още не се счита за достатъчно надеждна, за да бъде включена в настоящите смартфоните на компанията.

Да ни е хладно

Идеята за подобни камери при смартфоните всъщност не е нова. Huawei включи аналогична технология в Mate 20. Microsoft проучва концепцията като потенциална опция за поддържане на по-хладно състояние на мобилните си устройства и не само при тях. Това е особено важно при продължителни периоди на натоварен работен или игрален режим, при по-взискателни приложения и други подобни. Графичните процесори трябва да са достатъчно издръжливи, за да предпазят компонентите от прегряване и да не причинят срив в системата.

Какво ни очаква в бъдеще

По-усъвършенстваното охлаждане би помогнало за решаването на този проблем, поддържайки iPhone хладен на допир, независимо как и колко се използва. Без официална вест от Apple обаче, може да се наложи да изчакаме до септември, за да видим дали ще бъде включена иновацията в новите устройства.

Други промени, които се очакват с реализацията на iPhone 13, включват въвеждането на сензор за пръстови отпечатъци на екрана, което вероятно би означавало, че Touch ID ще се завърне триумфално.