Устройството вече е факт

Още един премиерен продукт на Apple вече е реалност. Вече имаме първото устройство на Apple, захранвано от чип M4 в iPad Pro. Ще се наслаждаваме и на надграден iPad Air, който се предлага в два размера: 11 инча и 13 инча.

iPad Pro

Очакваше се, че всеки актуализиран iPad Pro ще има M3 чип, но Apple реши да преобърне реалността и вместо това постави чисто нов M4 в своя таблет от най-висок клас. Компанията сподели, че новото устройство осигурява 50% по-бърза производителност от M2 iPad Pro. Apple предлага поддръжка за динамично кеширане, хардуерно ускорено проследяване на лъчи и хардуерно ускорено засенчване на мрежа в Pro с M4. Това се случва за първи път при iPad.

Енергийни ефективности

M4 може да осигури същата производителност като M2, използвайки половината от мощността. Така че, ако използвате таблета за задачи, които не са твърде натоварващи, логично е батерията да издържи по-дълго.

Другият основен ъпгрейд за iPad Pro е новата дисплейна технология. Тя е наречена Tandem OLED. Както подсказва името, той използва два OLED панела, наслоени един върху друг. Това означава, че този таблет ще предлага по-богати цветове и по-дълбоко черно от това, което Apple нарича Ultra Retina XDR дисплей. Нивата на яркост са максимални при 1000 нита за стандартен и HDR и 1600 нита за HDR.

Въпреки двойния слой, OLED панелите все още са по-тънки от LCD дисплей. iPad Pro сега е по-тънък от iPod nano, което го прави най-компактния продукт на компанията. Има опция за стъкло с нано текстура, но само ако изберете поне 1TB място за съхранение.

Друга забележителна промяна е ултрашироката 12MP предна камера. Тя вече се намира на пейзажния ръб. Потребителите на Magic Keyboard могат да са доволни от тази настройка.

Новият iPad Pro започва от $999 за 11-инчовия модел и $1299 за 13-инчовия. Всеки от тях е с памет от 256GB. Добавете $200 към всеки, ако искате 5G клетъчна свързаност чрез eSIM.

Захранването

M4 разполага с нов CPU. Там откриваме до четири производителни и шест ефективни ядра. Наличен е 10-ядрен графичен процесор. Невронният двигател на чипсета е фокусиран върху машинното обучение и AI. Той е способен на 38 трилиона операции в секунда. Това е 60 пъти по-бързо от първия невронен двигател, който дебютира в чипа A11.

AI функциите, които M4 ще захранва с iPad Pro, включват надписи на живо в реално време, възможност за изолиране на обекти, премахване на фон във видеоклипове и автоматична музикална нотация в StaffPad.

Основната причина Apple да пропусне поколение силиций с iPad Pro е преходът към AI хардуер. Очакваме повече информация за това през следващия месец.

Цветове на ябълката

iPad Air беше закъснял с актуализациите, след като беше заседнал с остарял чипсет M1 повече от две години. Най-новите модели разполагат с чипсет M2. Предстои да разберем дали надграждането си струва.

iPad Air вече се предлага в два размера. Съществуващият 11-инчов форм фактор и новият, по-голям 13-инчов вариант. Това прави Air най-рентабилния iPad с голям екран в момента. Предната камера е позиционирана на по-дългия ръб на Air, което може да зарадва потребителите.

Компанията е удвоила базовото хранилище от предишното поколение до 128GB. 11-инчовият модел започва от $599, а новият 13-инчов Air е $799. За 5G клетъчна свързаност ще трябва да платите $150 допълнително.

Apple Pencil и Magic Keyboard

Вече разполагаме с Apple Pencil. Той има някои изящни трикове в ръкава си, включително хаптична обратна връзка. Apple Pencil Pro поддържа и нов жест за стискане. Ако завъртите цевта, можете да промените ориентацията на инструментите за четка и писалка, точно както бихте направили с химикал и хартия.

Поддръжката Find My за първи път в Apple Pencil е много добре дошла, като се има предвид колко лесно е да загубите дребната джаджа, ако не я съхранявате сигурно отстрани на вашия iPad. Цената тук е около $129.

Overshot клавиатура

Междувременно имаме нова Magic Keyboard, която е съвместима само с iPad Pro. Тя е направена от алуминий, за да му придаде по-превъзходно усещане и може би да помогне на потребителите да повярват, че iPad Pro е заместителят на лаптопа. Най-новата версия има по-голям тракпад с тактилна обратна връзка и ред функционални клавиши, в стила на по-традиционните клавиатури.

Magic Keyboard ще бъде налична за поръчки през следващата седмица. Ако искате такава за 11-инчовия iPad Pro, тя ще ви струва $300, докато по-големият вариант е $350.