Учените откриват вода, скрита в Марсианския Гранд каньон

Мисията, която има за задача да установи съществувал ли е живот на Марс, направи дългоочакван пробив. Установено е находище на значителни количества вода на територията на големия каньон на Червената планета.

Тя е открита от орбиталния апарат Trace Gas Orbiter. Той беше първият етап от съвместната мисия на ЕКА-Роскосмос ExoMars. Орбиталния апарат FREND е снабден с епитермален неутронен детектор с фина разделителна способност. Именно той картографира съдържанието на водород в марсианската почва. Когато последната е връхлетяна от високоенергийни космически лъчи, тя започва да излъчва неутрони. При сухата почва количеството на неутроните е значително повече, отколкото при влажна такава. Това позволява на учените да получат представа за съдържанието на вода в почвата, която се намира точно под повърхността.

FREND разкри област с необичайно голямо количество водород в колосалната система на каньона Valles Marineris. Ако приемем, че водородът е свързан с водни молекули, до 40% от материала близо до повърхността на планетата в този регион изглежда е вода.

Без изненади

Вода е била откривана и преди това на Марс. Тя е концентрирана предимно върху полюсите под формата на лед, като само много малки количества са засечени на повърхността на по-ниски ширини. Това не е много полезно за бъдещите изследвания, така че намирането на обилен източник на вода в по-ниски географски ширини е ключов фокус в момента.

Откриването на привидно много вода във Valles Marineris е важна стъпка в тази посока. Както отбелязват учените, находището е голямо. Намира се не твърде дълбоко под повърхността и може лесно да се използва за бъдещи изследователски мисии.

Трудоемка задача

В проучването се отбелязва, че откриването на неутрони не позволява да се разграничи, каква форма може да приеме водата. Възможно е да е лед, но също така не се изключва вероятността да са просто водни молекули в почвата. Тук геохимиците имат водеща роля в изясняване на фактите. Има няколко различни причини, включително морфологията на каньона, поради които изследователите спекулират, че това наистина може да е лед, но може да се окаже и смес.

Все пак не подлежи на съмнение, че централната част на Valles Marineris е пълна с много повече вода, отколкото са очаквали изследователите. Регионът наподобява вечно замръзнали райони тук на Земята, където ледът постоянно се задържа под сухата почва поради постоянно ниските температури.