Android-bot

Автономната работа на смартфона е една от водещите характеристики при избора му, независимо дали става дума за модел от нисък клас, или флагман. На потребителите се дават много и най-различни съвети как да спестят от живота на батерията (прочетете и нашето ръководство в три части: част първа, част втора и част трета), но в крайна сметка всичко зависи от една много сложна комбинация от хардуер, софтуерна оптимизация и навици.

Изследователи от университета „Purdue“ са създали нов инструмент, който има за цел да предложи решение. Това е мобилното приложение Hush, в момента в експериментална фаза на разработка, но достъпно през хранилището GitHub. Начинът му на действие е много прост – то на практика убива процесите, които работят във фонов режим, докато смартфонът не се използва.

По този начин се задава приоритет на системните приложения и се пести от батерията, когато дадено приложение не се ползва активно. Създателите дават пример с потребител, който често използва Facebook, но рядко пише в Twitter. Hush автоматично затваря клиента за Twitter и по този начин може да се спести до 16% от общата консумация на смартфона.

Разработването на Hush и прилагането на алгоритмите за действие се основава върху проучване, проведено сред 2000 устройства от моделите Samsung Galaxy S3 и S4. За момента приложението е достъпно единствено за разработчици, но очакваме то да бъде пуснато и за крайните потребители скоро.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS