След забраната на правителството на САЩ не беше изненадващо, че Google прекъсва отношенията си с Android с Huawei

Нарастват доказателствата, че китайският гигант се подготвя да пусне алтернатива на доминиращия магазин на Google. Сериозно усилие за това е App Gallery на Huawei, която присъства от известно време на устройства с марките Huawei и Honor.

Предизвикателството беше отправено през 2018 г. от Huawei към създателите на приложения, да им помогнат да влязат в Китай, най-големия пазар на смартфони в света, чрез нов софтуер за галерията с приложения. Всички, използващи платформата за приложения на Android, са наясно колко зависими ги прави това. Huawei не прави изключение. За разлика от повечето други, тази компания е обект на голямо внимание и враждебност от страна на правителството на САЩ. Така че има смисъл Huawei да се стреми към подготовка за потенциалния ефект от загубата на работните си отношения с Google.

Оказва се обаче, че алтернативните планове на магазините за приложения на Huawei не зависят само от това, че губят достъп до Google като бизнес партньор. Забранено им е да работят с която и да е американска компания.

Телефонният бизнес на Huawei ще бъде унищожен без Android на Google.

Китайската компания е с големи ресурси и беше поела по пътя към превръщането си в най-плодотворния производител на смартфони в света тази година. След това обаче се случи намесата на правителството на САЩ. Huawei обещава нереалистични 50 милиона европейски потребители на своя магазин за приложения. Компанията също така предлага да предостави прост инструмент за настройване на софтуера. Написали са го за магазина на Google, и ще работи в App Gallery.

В най-оптимистичната перспектива на Huawei, App Gallery щеше да служи като мост между Изтока и Запада. Възможност за разпространение на приложения, както за европейска, така и за азиатска, предимно китайска аудитория.

Това би било логично, като метод за разнообразяване на платформите за приложения на Android и за предлагане на значима конкуренция, за да насърчи Google да продължи да подобрява Play Store. Въпреки това, сериозността на общата забрана на администрацията на Тръмп би могла да осуети мащабните планове на App галерията.