Анализаторите от Strategy Analytics излязоха със своят доклад за смартфон пазара през третото тримесечие на 2016 година. Според тяхната информация, цялата индустрия е генерирала печалби от 9,4 милиарда долара. На първо място като най-печеливша компания се нареждат Apple, които са прибрали цели 8,5 милиарда, или 91% от всички приходи от смартфони на света. По-интересното обаче е това – за първи път в историята на второ място след Apple се нареждат Huawei. Това прави компанията най-печелившият Android смартфон производител.

Според доклада, Huawei имат 2,4% дял от общите печалби на пазара, което се равнява на около 0,2 милиарда долара. По думите на Нийл Моустън от Strategy Analytics, огромният успех на китайците се дължи на ефикасните доставки, добра реклама и конкурентни смартфони. Някои от тях са успешният Huawei P9 (от който до момента са продадени над 9 милиона устройства) и чисто новият флагман Huawei Mate 9.

Интересно е също така, че след Apple и Huawei се нареждат още два китайски производителя – това са Vivo и Oppo. Това показва, че в последно време явно хората разчитат на по-евтини и все пак надеждни джаджи, каквито въпросните компании предлагат.

Снимка: Strategy Analytics
Снимка: Strategy Analytics