Снимка: YouTube / HTC

Е, Световния мобилен конгрес мина и ни остави с доста нови устройства, на които да се радваме. Една от компаниите със собствен панел на MWC 2015 беше HTC, която представи няколко джаджи – коя от тоя по-интересни. Сега е време да погледнем по-сериозно върху това какво точно ни показаха и за какво иде реч всъщност.

Виж още: Новият MacBook: цени, спецификации, снимки и още

Едно от представените устройства беше новият флагман M9 от серията One – стилен и красив смартфон, за който компанията твърди, че отдалеч трябва да показва, че принадлежи на въпросната серия. Питър Чоу и компания твърдят, че HTC движи индустрията на смартфони от висок клас. Това дълго време беше истина. HTC са пионери и лидери в иновациите при умните телефони – помня преди време, още когато излезе One X, той беше безспорно един от най-добрите флагмани за времето си. Това може да се каже дори и за One M8 – иновация при камерата, нов сериозен процесор, умен калъф и т. н.. Не съм много сигурен, че това конкретно твърдение важи за HTC One M9. Ще попитате защо. Ще ви отговоря и смятам, че доста хора ще споделят мнението ми.

[cquote]HTC – водачът при иновациите този път малко изостава…[/cquote]

Както повечето устройства на марката в последно време, и One M9 е изработен от цяло парче алуминий. Тук той е двойно анодизиран – техника, която предоставя два пъти по-голяма здравина на корпуса, на което HTC определено държат. Дотук добре, но какво друго? Нова камера със сапфирено покритие? Да, камерата като технология определено е нещо над това, което показа M8, но сапфиреното покритие не е ново на пазара. Докато още коментираме камерата – тук тя е издадена навън, заради елементите вътре в нея и за по-голяма здравина на корпуса (отново). Познавам няколко човека, които хич не са фенове на издадените навън камери, а и мислех че HTC ще са се поучили след може би единствения недостатък на One X – стъклото на камерата се драскаше. Съмнява ме, че сапфиреното покритие ще помогне…

Честно казано, очаквах дисплеят да е с по-голяма резолюция. Друг е въпросът дали има нужда от такава, но 1080х1920 пиксела? ОК, екранът е 5-инчов, но при наличието на TV-out, мислех че това ще е взето предвид и резолюцията ще е поне 1440×2560 пиксела. Все пак всички конкуренти вече направиха тази крачка. Е, процесорът е друга бира, както се казва – използвали са посления Snapdragon 810 от Qualcomm с общо осем ядра. Това вдъхва доверие, но тази година има да се представят още флагмани (визирам поне LG G4) и там очакваме да видим нещо голямо. Дали HTC ще издържи на ударите? Времето ще покаже.

Дотук говорим само за дизайна обаче. Да, ако погледнем софтуера – той е последният Android 5.0 Lollipop)с най-новия, ексклузивно представен HTC Sense 7. Компанията представи този интерфейс като умен помощник, на който можете да разчитате. Интуитивна смяна на изгледа чрез правене на случайна снимка, близки заведения и т. н. Чудя се колко от тези неща са нужни. Имам чувството че софтуерните дизайнери действат подобно на Samsung при Galaxy S5 – доста излишни функции, които ти е интересно да използваш два пъти за фукня пред приятели, но нищо повече.
Друг е въпросът каква последно е насоката на компанията относно бизнес модела им. Няколко пъти планът им се променя от производител за разработка на изцяло хай-енд устройства към такава, обръщаща повече внимание на смартфони от среден клас. В телефоните от среден клас няма нищо лошо, но HTC наистина е време да се насочат към нещо конкретно, защото конкуренцията е с преднина от километър на състезателната писта. Да, вярно, границата между среден и висок клас смартфони доста се е размила в последно време (вижте HTC Desire 810, който не е флагман, но на сравнително ниска цена ви дава завидни характеристики), но това не значи всяка година насоката на компанията да се сменя. Това, лично за мен, не говори добре за маркетинговите им директори и тяхната стратегия.

[cquote]Компанията се издига в сферата на виртуалната реалност с помощта на Valve[/cquote]

А какво да кажем за другите устройства, които те представиха на Световния мобилен конгрес. Честно да си кажа, очарован съм от Vive, но заслугата не е изцяло на тайванците, както знаете. Всъщност това е каска за виртуална реалност, замислена от гейминг компанията Valve и осъществена със съдействието на HTC. По този начин компанията ще се издигне в сферата на VR продуктите. Тук надали някой ще има забележки, тъй като това е наистина иновативно устройство. Но HTC Grip – това вече е друга тема на разговор.

Отново е важно да споменем, че по думите на самата компания, HTC е иноватор, който пръв прави важните стъпки в света на смарт устройствата. Но не съм сам в мисълта си, че Grip закъсня с появата си с около има-няма две години. Имаме ли нужда от още една фитнес гривна на пазара при толкова много други? Както бяхме споменали в статията от представянето на джаджата – очакваше се умен часовник с Android Wear, но такъв не се появи, а вместо него видяхме Grip със съдействието на Under Armour. Въпросът е какъв интерес ще има към Grip, ще се задържи ли тази гривна на пазара или бързо ще бъде забравена като поредната джаджа. Само аз ли си мисля, че HTC просто се разписват с нея, за да не останат по-назад? Просто размишлявам.

И така, в заключение какво? Смятам ще се съгласите с мен, че поне тази година HTC не изглежда да играе главна роля в представлението. Но, разбира се, искам да прочета и вашето мнение – какво смятате вие за представянето на One M9 и другите устройства сега, след като мина малко време, удобно за разсъждения и смилане на информацията около тях? Секцията за коментари е на ваше разположение.

ВИЖТЕ НАШЕТО ОБЗОРНО ВИДЕО ЗА ONE M9