SpaceX CEO Elon Musk Unveils Company's New Manned Spacecraft, The Dragon V2

Google и Fidelity са инвестирали 1 милиард щатски долара в компанията на Елън Мъск SpaceX, като така те вече притежават дял от по-малко от 10%. SpaceX има още четири голями инвеститора и е оценена на над 10 милиарда долара.

ВИЖ ОЩЕ: НОВИТЕ IPHONE-И НА APPLE С РЕКОРДНИ ПРОДАЖБИ В ЮЖНА КОРЕЯ, КИТАЙ И ЯПОНИЯ

В понеделник първо The Information съобщи за финансирането и че то ще бъде предназначено за засилване развитието на сателитите на SpaceX, които могат да бъдат използвани за доставка на интернет в регионите по света, където хората нямат достъп до него. Google отдавна има такива цели, така че тази инвестиция се вписва в останалите проекти, по които гигантът работи.

Елън Мъск ще използва SpaceX, за да вдигне в геостационарна орбита около 700 малки сателита, които ще „захранят“ планетата със сателитен интернет. Идеята му не е само да предостави модерна комуникационна връзка на държавите от третия свят или пък да се конкурира с други доставчици на сателитен интернет, а цели този негов проект да е конкурентен по скорост на наземния оптичен интернет и да е достъпен за всички навсякъде.

„Хората не трябва да очакват това да се превърне в реалност след по-рано от пет години“, е казал Мъск пред Bloomberg. Той очаква проектът да струва около 10 милиарда долара, така че финансирането на Google и Fidelity ще помогне за това начинание, като също така може да е достатъчно за първите сателити. SpaceX не е дала конкретна информация за какво ще се използват парите, но предвид скорошното изявление на Мъск, най-вероятно този 1 милиарда ще изиграе доста важна роля в развитието на проекта.