android

Според проучване на изследователската компания Gartner, операционната система на Google Android ще надхвърли 1.1 милиарда потребители през 2014 година.

По данни на Google, Android достигна един милиард активации още през септември 2013 година, но изследванията на Gartner се основават на предположения за собствениците на активни устройства през следващите 12 месеца, които ще са над 1.1 милиарда. Това показва увеличение от 26% в сравнение с предходната година.

Общият брой доставени мобилни устройства през 2014 година се очаква да бъде над 2.5 милиарда, като мобилните телефони отново ще доминират с над 1.9 милиарда единици.

gartner

Основната част от 75% потребители се очаква да дойдат от развиващите се пазари, където операционната система е изборът на производителите за бюджетни смартфони и таблети.

Gartner предполага, че продажбите в мобилния сектор ще достигнат 1.9 милиарда устройства през тази година, което е с 5% повече от миналата. Очаква се ултрамобилния сегмент, съставен от таблети и хибриди да расте най-бързо в размер на 54%.

Само доставките на таблети ще нараснат с 47% спрямо същия период на миналата година. Това се дължи на по-ниските цени и нарастващата популярност на таблетите с малък размер на дисплея.