ford

Всички познаваме марката Ford и повечето от нас я свързат с производството на коли, но на Световния мобилен конгрес в Барселона компанията показа нови прототипи на смарт велосипеди, като част от Smart Mobility Plan. Те се наричат MoDe и се движдат в комбинация от въртенето на педалите и предварително заредени батерии (имат вграден док за зареждане, ако животът им свърши по-рано). Тези колелета също така са сгъваеми, което позволява на техния собственик лесно да ги постави в багажника на автомобила или да ги пренася, когато му се наложи да пътува с друго превозно средство.

Виж още: Ето ги и най-невероятните коли, които ще се появят на автомобилното изложение в Женева

Ford планира тези велосипеди да бъдат част от една по-голяма система за мобилност, която интегрира тях, коли и други форми на транспорт в едно цяло. Компанията промотира проекти за алтернативен начин на придвижване от известно време, но тези прототипи представят по-конкретен поглед върху амбициите на Ford.

Едни от най-впечатляващите финкции на новите велосипеди разчитат на свързването с други устройства. Интегрирано iOS приложение за навигация ще осигури най-бързия маршрут до мястото, на което искате да стигнете, потенциално с микс от кола, колело и обществен транспор. Доста интересн е режимът No Sweat, който автоматично активира мотора, когато пулсът на колоездача се повиши до определена точка (той се измерва със свързан чрез Bluetooh тракер).

Някои може да се изненадат, че производителят на коли се насочва към такива умни велосипеди, но това не е първият път, в който Ford експериментира с подобни проекти. Миналия месец компанията подаде патент за колело, изработено от автомобилни части, на което двете колелета могат да послужат като напълно функционална резервна гума. За съжаление двата велосипеда MoDe, както и това от патента, все още са във фаза прототип, така че едва ли скоро ще ги видим по пътищата.