google21

Малко преди Световния мобилен конгрес се появи информация, че Google подготвя нова мобилна разплащателна система, а днес компанията потвърди тази информация. Името на разработката е Android Pay, като Сундар Пичай заяви на MWC 2015, че това ще е нов продукт за потребителите, но и „API слой“, позволяващ на други компании да поддръжат сигурни плащанията в Android, както чрез приложения, така и в магазините.

Виж още: Ревю на Apple iPad mini 3

„Ние го правим по начин, по който всеки друг може да изгради услуга за плащания в Android. Така че, в места като Китай и Африка, ние се надяваме, че хората ще използват Android Pay за създаване на иновативни услуги“, каза Пичай. Той не разясни детайли около Android Pay, но заяви, че ще „започне с NFC“ и евентуално на по-късен етап ще работи със сензори за биометрични данни.

Пичай също така потвърди, че Google Wallet ще продължи да съществува като самостоятелна услуга, а на въпрос дали Android Pay е пряка конкуренция на Samsung Pay, той заяви, че двете компании „ще работят съвместнo“. Тепърва предстои да се изясни как точно ще работи Android Pay за раработчици и потребители, но е ясно, че Google се надява да оптимизира целия процес на мобилните разплащателни система както онлайн, така и офлайн.

Google работи върху мобилни разплащателни услуги още от Google Wallet, който беше пуснат през 2011 г., но представянето на Apple Pay явно накара компанията да промени стратегията си и да удвои усилията си в тази област. Apple Pay със сигурност ще бъде успешна услуга, но Google иска Android Pay да се превърне в успешна платформа. Дали това ще й спечели по-голям дял в този пазар? Предстои да разберем.