Закон

Руският парламент прие нов законопроект, който може да принуди западните технологични компании да спрат да работят, ако не могат да съхраняват данните в рамките на страната. Законодателството ще изисква от гиганти като Facebook, Google и Microsoft да съхраняват данните на руски потребители в страната, за да могат законно да бъдат проверявани.

В момента руските власти нямат правомощия да проверяват тези данни извън границите на своята държава и трябва да подадат молба за достъп по закона за взаимна правна помощ, която може да бъде отказана. В частта си “Информация, информационни технологии и защита на информацията”  законът предвижда промяна въз основа на антитерористичните мерки, предприети в страната, които изискват да бъде предоставен достъп на държавните служби за сигурност и разузнаване.

Ако вътрешни или чуждестранни социални мрежи или доставчици на услуги не предоставят такъв достъп до данните, то те ще бъдат изправени пред опасността от забрана на дейността им на територията на Русия. Законът е минал успешно на трето четене и предстои ратифицирането му от президента Владимир Путин. Ако това стане, чуждестранните компании ще бъдат принудени да инсталират сървъри и центрове за данни в Русия, за да могат да изпълнят законовите изисквания. Това от своя страна ще даде на Руската федерална служба за сигурност (бившата КГБ) и други регулаторни органи по-голям контрол над интернет пространството.

Това решение идва само две седмици след като Върховният съд на Европейския съюз отмени подобен спорен закон за съхранение на данни, принудил интернет доставчици да съхраняват всичко две години назад за целите на правоприлагането и разузнаването. Тъй като не е член на Европейския съюз, Русия не е задължена да приема всички решения на Брюксел.

Законът ще рефлектира и върху много блогъри, журналисти и активисти, които ще бъдат принудени да се подписват под материалите си със собствените си имена, за да изказват своята позиция законно. Подобен ход само ще засили международната изолация, с която се сблъсква 145-милионната държава след анексирането на Украйна, което все още не е признато официално от САЩ и европейските органи.

Режимът на Путин води до ограничаване на свободата на словото, а само преди седмица Павел Дуров, основателят на най-голямата социална мрежа в Русия VK.com, която има повече от 100 милиона потребители, обяви пред BBC News, че е бил уволнен, а сайта превзет от поддръжниците на президента Путин, след отказ да цензурира мнения по отношение на правителството. Павел Дуров е избягал от Русия и заявява, че няма намерение да се връща в страната, тъй като политиката й е несъвместима с интернет бизнеса  момента.

След безпрецедентното спиране на Twitter и YouTube в Турция, това е втора проява на правителствен натиск над социалните мрежи. Ще узакони ли Русия шпионажа и докъде може да стигне ограничаването на свободата на словото?