privacy
В анонимните общества е много трудно да се контролират злонамерените потребители. В интернет форумите и другите форми на онлайн общества е много лесно да се блокира един потребител, но той винаги ще намери начин да се регистрира отново. Борбата с т.нар. „интернет тролове“ е едно от най-сериозните предизвикателства сред администраторите.

ВИЖ ОЩЕ: Lenovo представи Yoga Tablet 2 Pro, който има проектор

Оригиналната идея на социалната мрежа Facebook бе да сближава познати и непознати хора в мрежа от интереси и свързани дейности. С нарастване на влиянието на социалните мрежи върху медиите и обществените взаимоотношения, хората започнаха да прибягват отново към средствата за анонимност. В обществото започна да се проявява принципът за отговорност и в социалните мрежи, затова и хората започнаха по-внимателно да споделят някои части от своите принципи и мнения. Повечето популярни сайтове и медии, където обществото дава своя отзвук с времето промениха своите системи за коментари и интегрираха системата на Facebook. Това позволи на всички да се идентифицират в сайтовете, ползвайки своята обществена идентичност – техния профил в социалната мрежа. Тази промяна неизбежно доведе до промяна на отношението на хората към своите профили – те вече се превърнаха в публичния им образ в интернет.

Диференцията между потребителите започва да се основава на две основни разделения: публичния и анонимния образ. И докато първите използват своето име и участват в дискусии със своя публичен образ, това едва ли би било възможно за всички видове разговори. В по-консервативните общества има табу за свободно говорене за някои теми – легализиране на наркотици, порнография, сексуална идентичност и т.н. Почти винаги главните действащи лица в такива разговори са анонимни автори, които не желаят да излагат своето име и истинска идентичност.

Анонимността може да се тълкува и като полезна и като опасна, в зависимост от гледната точка и ситуацията. Затова и тя е толкова желана и едновременно мразена в интернет. Целта на администраторите е да гледат на своя интерес, когато се появят прекалено многото анонимни потребители. Един от основните аргументи за поставяне на забрана за анонимните коментари на много уебсайтове е именно борбата с интернет троловете. Използването на идентичност от социалните мрежи не само е доказателство за автентичност, но и основание на всеки да носи своята лична отговорност за изказаното мнение.

[cquote]Социалните мрежи изграждат и много сложни механизми за предотвратяването на фалшиви или лъжливи потребителски профили, за да могат да ограничат злонамерените и рекламни съобщения.[/cquote]

Facebook ще се опита да помогне в тази битка със своето предстоящо приложение. От социалната мрежа потвърдиха, че са започнали работа по приложение, което ще позволи псевдоанонимно коментиране на теми по интереси. Това означава, че мобилното приложение ще потвърди идентичността на потребителя, но явно ще се появи друга идентичност. Това е начин за справяне с част от належащите проблеми по отношение в коментарите, които са интегрирали коментарните системи. Facebook разчитат на своите усъвършенствани механизми за засичане на фалшиви профили.

img_5071
Уловката, при ползването на тази система, е една – потребителите ще трябва да разчитат на Facebook за съхраняването на явните и тайните им самоличности. Общественото доверие към Facebook със сигурност ще пострада, ако социалната мрежа не се заеме с адекватното опазване на тази лична информация.

Със сигурност ще е интересно да проследим как точно ще се развие този механизъм.