Социалната мрежа Facebook обмисля създаването на собствена криптовалута, става ясно от непотвърдена информация на Business Insider. Според анонимен източник, онлайн компанията гледа изключително сериозно на тази възможност.

Новината идва непосредствено след като ръководителят на отдела за развитие на Messenger Дейвид Маркъс заяви, че напуска позицията, за да изследва възможностите за използване на блокчейн технологията в рамките на социалната мрежа. За сега обаче нито той, нито други официални източници във Facebook са посочили за какви приложения ще се използва тя.

Създаването на собствена криптовалута от компанията на Марк Закърбърг е напълно логичен етап в нейното развитие, предоставяйки мощен инструмент за разплащания в рамките на социалната мрежа, както и останалите й платформи Instagram, Messenger и WhatsApp. Това ще улесни значително извършването на покупки във Facebook, заплащането за реклама, както и за всевъзможни други услуги.

На практика, ако информацията бъде потвърдена, Facebook би могла да се превърне в най-голямата финтех компания в света и в реална алтернатива на банковата система, позволявайки на милиарди потребители да заплащат и получават пари направо през своя акаунт в социалната мрежа. Освен всичко друго, това ще направи и криптовалутите много по-достъпни за масовите потребители, отколкото са днес.