Художествена интерпретация на ExoMars в орбита около Червената планета | Снимка: ESA / ATG medialab

Малко след 18:00 часа българско време вчера, орбиталният апарат на ExoMars Trace Gas Orbiter започна горене на двигателите си, за да забави своята скорост и да навлезе в орбита около Марс. След точно 139 минути, елиптичната орбита бе успешно установена. Това е добрата новина, само че има и една лоша. Спускаемият апарат Schiaparelli, който се отдели от TGO преди три дни, трябваше автономно да достигне повърхността. След навлизане в атмосферата обаче , учените не можаха да направят контакт с него.

Индийският радиотелескоп Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT) за последно засече Schiaparelli 75 минути преди да навлезе във високата атмосфера на Марс, но от тогава — нищо. Апаратът трябваше да се спусне с парашути, които да се отворят между 11 и 7 километра височина, след което да използва двигатели за допълнително намаляване на скоростта и накрая да падне меко на възглавници. Не е ясно обаче дали всичко това се е изпълнило както трябва и дали Schiaparelli е достигнал повърхността невредим.

577-килограмовият апарат трябваше да покаже дали технологията за кацане на Марс на Европейската космическа агенция (ESA) и Roscosmos е надеждна за по-късно изпращане на ровър там. Освен това Schiaparelli трябваше да извърши малък набор от експерименти. Батериите му ще стигнат за опериране малко повече от седмица, така че през това време учените ще се опитат да установят контакт с апарата.

Връзка със Schiaparelli се опитват да направят и Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) и MAVEN на NASA, както и телескопа GMRT. От центъра на ESA в Дармщат се надяват спускателната сонда да е достигнала успешно повърхността на Марс.

През това време другата част от мисията — Trace Gas Orbiter — е в орбита около нашата съседка и скоро ще започне изучаването на атмосферата и търсенето на следи от живот в нея, което е и неговата работа. Очакваме скоро да разберем повече за това, което се е случило със Schiaparelli.