Миши ембрион е израснал в изкуствена матка

Учените за първи път са успели да отгледат ембрион на бозайник извън утробата. Изследователи от научния институт Weizmann в Израел успешно са отгледали повече от 1000 миши ембриони за шест дни. Те са използвали процес, който включва механично устройство. В първата част на експеримента учените отстраняват мишките от утробите на майките на петия ден от оплождането. В последствие са успели да вземат ембрион от женска мишка веднага след нейното забременяване и да го отглеждат в продължение на 11 дни. Нещо повече, отглежданите в лаборатория ембриони са абсолютно идентични с нормално размножаващите се.

Технологични постижения

Екипът е прекарал седем години в създаването на машина, която да даде възможност за подобен вид изследвания. Това е устройство от две части, което се състои от инкубатор и вентилационна система. Всеки от ембрионите плава във флакон, пълен със специална течност и обогатен с хранителни вещества. Специално колело внимателно върти мишките, за да не се закачат за стената на временния си дом. Това не позволява на ембрионите да се деформират и впоследствие да умрат. Междувременно прикрепеният вентилатор осигурява на плода кислород, като така поддържа потока и налягането на околната среда.

Една бременност

Нужни са около 20 дни, за да се достигне онзи етап от бременността до точката, в която може да се оцелее извън утробата. До този момент механичната утроба успява да поддържа мишките през 11-дневния растеж. Това е повече от половината време на бременност. След това, ембрионите стават твърде големи, за да могат оцелеят само с хранителните вещества, които усвояват чрез дифузия. Те се нуждаят от кръвоснабдяване и това е следващото техническо предизвикателство, което екипът планира да преодолее. Едно евентуално решение на проблема включва изкуствено кръвоснабдяване, което може да бъде свързано с плацентите на мишките.

Въпреки всички постижения до момента, изобретателите не са създали устройство, което ще наруши естествения ход на природните закони. Вместо това те използват този процес, за да проучат, как фактори като генетични мутации и условия на околната среда могат да повлияят на растежа на плода, докато е в утробата.

Първоначално в опитите си, учените са били насочени към видове като червеи и жаби, а не бозайници. Целта е била да се изследва развитието на тъканите и органите. Подобно устройство може някой ден да позволи на учените да отгледат човешко бебе, но това е нещо, от което ни делят десетилетия и то при условие, че въобще се окаже възможно.