Новите планове на Apple включват „черна кутия“ за облачни данни

Очаква се Apple да направи редица големи промени в AI за WWDC. Те ще включват големи нововъведения в iOS 18 и другите операционни системи. Очевидно ни очакват много изненади във функциите на приложенията, като аудио транскрипция. Тъй като поверителността е основен принцип в работата на Apple, тя прави каквото може, за да защити своите потребители.

Обработване на данни

Apple възнамерява да обработва данни от AI приложения във виртуална черна кутия. Концепцията, известна вътрешно като „чипове на Apple в центрове за данни“ (ACDC), ще включва само хардуер на Apple, използван за извършване на AI обработка в облака. Идеята е да се контролира както хардуера, така и софтуера на сървърите. Това ще позволи проектирането на по-сигурни системи.

Въпреки че обработката на AI на устройството е силно лична, инициативата може да направи обработката в облака за клиентите на Apple също толкова сигурна. Обработката на устройството по своята същност е частна. Това се налага от факта, че не се пренасят данни към облака. Проблемът е, че може да бъде много по-бавно в сравнение с облачната обработка.

Въпреки това последната може да бъде много по-мощна, макар и с компромис за поверителността. Именно този последен елемент се опитва да избегне компанията.

Избягване на употреба и злоупотреба

Част от проблема е възможността качените данни да бъдат злоупотребени или разкрити от хакери. Разчитайки на облачни сървъри, AI услугите представляват риск за изтичането на потребителски данни.

Поемайки контрол върху начина, по който данните се обработват в облака, Apple ще внедри процеси, за да направи пробивът много по-труден.

Освен това, подходът на черната кутия също би попречил на самата Apple да разполага с достъп до информацията. Като страничен продукт ще бъде трудно за киманията да предаде каквито и да било лични данни по заявки на правителството или правоприлагащите органи.

Новата инициатива ACDC може да бъде още по-полезна за Apple по отношение на бъдещите дизайни на устройства. Чрез прехвърляне на AI функции в облака, Apple може да намали хардуерните изисквания на своите бъдещи продукти, правейки ги по-леки от други устройства.

Сигурни анклави

Ядрото на инициативата ACDC е Secure Enclave. Използван на iPhone за съхраняване на биометрични данни, Secure Enclave е защитен елемент. Той съхранява данни като пароли и ключове за криптиране, предотвратявайки достъп до чувствителни данни от хакери, ако компрометират iOS или хардуера.

Според плана Secure Enclave ще се използва за изолиране на данни обработвани на сървърите. Това означава, че данните не могат да се видят от други елементи на системата, нито от самата Apple.

Сподели
Предишна страницаСмарт часовник за деца
Следваща страницаУчените откриха парадокс в еволюцията
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.