Вчера си говорихме за това как системите на автономните коли биха могли да помогнат за намаляване жертвите на пътя чрез преценяване на ситуацията и избиране на възможно най-оптималния вариант за действие. Това би могло да доведе до смърт или за пешеходците, или на водача, но идеята е, че изкуствен интелект би могъл да прецени кое би довело до максимално много спасени човишки животи. Тази идея обаче все още звучи прекалено футуристично и на нейно място днес имаме една по-съвременна, дело на германската марка Bosch.

От Research & Development дивизията на Bosch обявиха, че разработват система, която да помага на водача на даден автомобил да избегне удар с пресичащи улицата пешеходци. Тук ключова дума е “помага”, защото не става въпрос за автономни коли – тази система е напълно конвенционална и съвместима със съвременните технологии.

Според данните, въпросната система разчита на камери и други датчици, които наблюдават пред колата и следят за пешеходци, които изскачат на пътя. Ако такива бъдат засечени, то тогава алгоритъм започва да преценява ситуацията, базирано на дългогодишни изследвания поведението на пешеходци от улични камери. Едва когато (и ако) водачът на автомобила предприеме действия по избягване на удар, компютърът на системата ще извърши подпомагаща маневра или ще активира спирачки. Това е важно, защото изключва нуждата от разработка на изкуствен интелект, който да преценява ситуацията и да решава какво действие да се извърши – така само и единствено водачът остава отговорен.

Според разработчиците, достатъчно е водачът да реагира половин секунда преди сблъсък, за да може системата на Bosch да помогне – така се постига успех в 60% от случаите. Отново според Bosch, компанията се надява да интегрира разработката си в съвременните автомобили до 2018 година.