bittorrent-06-700x514

BitTorrent днес обяви първия браузър, изграден на торенти. Той се нарича „Project Maelstrom“ и в момента може да се използва само с покана. Предварителната версия е следващата стъпка на компанията, след като по-рано пусна своята услуга за синхронизация на файлове Sync.

ВИЖ ОЩЕ: SONY PICTURES ОТВРЪЩА НА ХАКЕРИТЕ С КОНТРААТАКА

В изявление пред медиите BitTorrent сподели, че това е първата крачка към децентрализираната мрежа. Според компанията централизираната архитектура, което е текущият работещ модел, вече не може да се справя толкова добре с огромния обем от информация.

Предаването на данни чрез P2P технологии е доказано като бърз и ефективен начин за споделяне на файлове. Същият принцип ще се използва при „Project Maelstrom“, като разликата е, че ще пренасят цели уеб страници и заявки за тях. За да функционира добре идеята, е нужно да има добре изградена потребителска база. Това ще осигури оптимален поток, за да работи бързо новата мрежа.

Аргументът за използване на новия браузър е, че той не само ще помогне за работата на глобалната мрежа, но и ще осигури неутралитет в интернет, както и ще премахне цензурата. Можете да поискате покана за тестване на пробните версии на браузъра от този адрес.