Има ли опасност от самозапалване на батериите

Audi и Jaguar оттеглят някои от електрическите си модели с опасение за потенциален проблем, свързан с безопасността.

Audi връща обратно от търговската мрежа общо 1644 луксозни джипа e-tron, някои от които вече са доставени на клиенти, поради неизрядно уплътнение. Това дребно наглед смущение, може да позволи проникване на вода в отделението за батерията, което от своя страна да доведе до късо съединение или пожар.

Това се случва месец след като гигантът е започнал да доставя автомобили на клиентите си. Страхувайки се да не последват злополучния пример на Tesla, компанията иска да се застрахова, предотвратявайки нещастни инциденти. Това показва, колко сериозно се приема качеството на автомобилите и безопасността на феновете на марката.

Вече 540 автомобила са били доставени на клиентите, но са иззети своевременно. Потребителите биха могли да продължат да използват автомобилите си на собствен риск, докато не видят предупредителната жълта светлина за батерията. Алтернативата е временно да преминат към заместващо превозно средство плюс обезщетение от 800 долара.

Jaguar също изтегля около 3000 I-Pace превозни средства поради потенциален риск със спирачните системи.

Според известие за изземване, публикувано на уебсайта на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата, ако регенеративните спирачни системи на засегнатите I-Pace автомобили дефектират, ще има закъснение между момента, в който водачът натисне спирачния педал и забавянето на автомобила.

Регенеративното спиране позволява на електрическите превозни средства да възвърнат част от енергията, загубена при спиране и да я използват за зареждане на батериите.

Засегнатите потребители ще трябва да се свържат с техните дилъри, за планиране актуализацията на софтуера на автомобила.

E-Tron и I-Pace са сред първите участници в реализирането на луксозни електрически превозни средства. Конкурентите на Tesla все още не са превзели пазара на електромобили, но усъвършенстването дава всички предпоставки за ожесточена борба.