Съвременните преносими компютри, и особено тези предназначени за геймъри, предлагат изключително висока производителност. Това става въпреки съкращаването на общия размер на конструкцията и в ръка за ръка с по-ефективни охлаждащи системи. Най-новото предложение на ASUS – TUF Gaming FX505 въплъщава именно тези тенденции, добавяйки още.

Акцентът при гейминг машините винаги пада върху хардуерните параметри, което е нормално, имайки предвид, че те са в основата на гладкия геймплей. Именно от тук ще започнем и ние с прегледа си на новата серия на ASUS. Подобно на голяма част от останалите серии и тук има възможност за избор между различни хардуерни конфигурации. Това е добре дошло, тъй като не всеки има нужда, а и може да си позволи, топ параметрите.

Традиционно започваме от процесора. Серията предлага избор между два модела в актуалното осмо поколение Core процесори на Intel – Intel Core i5 8300H и i7 8750H. Те са произведени по 14nm процес и предлагат съответно по 4 и 6 ядра с 8 и 12 нишки. Иначе тактовата честота на двата модела е близка – 2.3 GHz до 4 GHz за Core i5 8300H и 2.20 GHz до 4.1 GHz за i7 8750H. И двата процесора предлагат прилична производителност, но разбира се съветваме да заложите на Core i7, тъй като може да се справи с повече игри.

Следващият критичен за гейминга компонент е видеокартата. Тук изборът е малко по-голям с общо три варианта. Можете да изберете система с някоя от следните карти – NVIDIA GeForce GTX 1050 с 4GB GDDR5 VRAM, GTX 1050TI с 4GB GDDR5 VRAM и GTX 1060 с 6GB GDDR5 VRAM. Лаптопите с видеокарти от серия GTX-10 предлагат производителност, доближаваща се до тази на десктопите.

Системната памет може да бъде разширена до 32GB в два слота. По отношение на сторидж опциите, предложенията са за твърд диск с капацитет 1TB и до 512GB SSD. Твърдият диск е добро решение за съхранение на файлове, а за бързото зареждане на операционната система и игрите, можете да разчитате на SSD устройството.

Параметрите се допълват от 15.6“ екран с Full HD резолюция и избор между 60 и 144 Hz честота на опресняване. Панелът използва IPS технология и има покритие против отблясъци.

Дойде ред и на охладителната система. В това отношение, серията включва най-добрите технологични решения на ASUS. Това означава, че шасито е проектирано за оптимален въздушен поток, което е от критично значение за отвеждане на топлия въздух извън компютъра. За постигане на достатъчно голям поток са използвани два вентилатора с три скорости, които могат да се задават автоматично или ръчно. Самите вентилатори имат и противо прахови канали, които извеждат праховите частици и не позволяват тяхното натрупване в обичайните места.

Всичко е подслонено в подсилена конструкция, напълно в тон с традициите на TUF сериите на ASUS. Този тип лаптопи имат по-висока степен на издръжливост спрямо стандартните предложения. Комбинирайки това с ефективната охладителна система, можете да разчитате на дълъг живот на системата.

Ако търсите лаптоп, който може да се справя с голяма част от гейм предложенията към момента и предпочитате да имате машина с дълъг функционален живот, можете спокойно да заложите на новата серия на ASUS.