Тя ще бъде последвана от AR очила

Мениджърите на Apple казват, че AR очилата могат да изместят iPhone само след десетилетие. Apple планира да пусне първата си слушалка за виртуална реалност през 2022 година. Тя ще бъде последвана от по-малко устройство – чифт AR очила. Те ще бъдат факт през 2023 година.

Навлизането на Apple в света на разширената реалност отдавна е слух. Мнозина в технологичния свят виждат AR и VR като следващите големи платформи след мобилните устройства. Точната дата на излизане не е ясна, като някои анализатори определят старта за 2020 г. позовавайки се на вътрешни презентации, направени в централата на Apple. Информацията отлага старта на технологията към 2022 г. Това вероятно се дължи на трудности при разработването й.

Слухове или реалност

Изтеклата информацията предлага нови подробности относно слушалките за AR на Apple, с кодово име N301. Устройството прилича на по-тънка версия на Oculus Quest, слушалка за виртуална реалност. Има възможности за AR и VR. Използва външни камери за картографиране на обкръжението на потребителя (включително очертанията на хора, мебели и стаи). Има дисплей с висока разделителна способност за показване на информация и смесване на виртуални обекти с реалния свят. Компанията се е свързала с разработчиците за изграждане на софтуер за слушалки от 2021 година.

След като Apple конструира тази по-голяма слушалка, тя планира да пусне по-малък чифт AR очила. За разлика от слушалките, те ще бъдат проектирани да се носят за по-дълги периоди от време. Настоящите прототипи изглеждат като висококачествени слънчеви очила с дебели рамки, в които се съхраняват батерията и чиповете. Apple също така е произвела лещи, които потъмняват, когато работят, за да сигнализират на наблюдателите, че потребителят е зает.

Комбинираните AR / VR слушалки ще се фокусират върху игри, гледане на видео и виртуални срещи. И двете устройства ще използват нова 3D сензорна система, която е по-усъвършенствана версия на Face ID. Този триизмерен сензор за полет ще дебютира в новия iPad Pro в началото на следващата година.

Бъдещият iPhone на Apple може да добави камера за полет. Изпълнителният директор на Apple сподели, че смята разширената реалност за мащабна идея като смартфона. Прогнозите са за абсолютно масово използване без оглед на регион и пазарни условия. Очилата за АР изглежда са проектирани да изпълнят това обещание и се смята, че устройството може да измести iPhone след около десетилетие.

Нови възможности

С нарастването на пазара на смартфони, Apple и много други технологични компании търсят виртуалната и разширена реалност като следващите големи технологични платформи. Производителят на iPhone от години натрупва ресурси в тази област, купувайки технологии от по-малки компании и отделя повече служители за изпълнението на проекта. Съперници като Facebook, Microsoft и Google също инвестират много, чрез проекти като HoloLens и Oculus.

Въпреки това, виртуалната и разширена реалност се оказаха трудна почва за развитие, с обемния хардуер и разочароващите потребителски изживявания. Миналия месец Google приключи експеримента си Daydream, в който използва телефони за захранване на VR слушалки, като се позовава на липса на приемане от разработчици и намалено използване от клиентите. В този контекст изглежда разумно за Apple да си даде нужното време, преди да се втурне към производство.