Днес Apple разкри повече подробности за първия си умен часовник Apple Watch и представи новия изключително тънък MacBook. Но това не беше всичко, което компанията показа на събитието от Калифорния тази вечер. С новата версия iOS 8.2 идват и редица нови приложения, които ще бъдат в помощ на хора с различни болести и лекари.

ВИЖ ОЩЕ: ГОЛЕМИЯТ ГРАД: ЗА ДА СИ УСПЕШЕН, ТИ ТРЯБВАТ 95% РАБОТА И 5% ТАЛАНТ

Говоря за сбора от приложения, които принадлежат на платформата ResearchKit – тя ще помогне на различни институции да разработват приложения за здравна диагностика, тъй като ще бъде софтуер с отворен код. Съществуващото приложение HealthKit е част от това, като още днес Apple пуска пет други приложения за тестове и диагностика на различни болести. Ще има такова, с което всеки притежател на iPhone може да помогне с изследванията за Паркинсонова болест. С друго токова астматиците ще следят колко пъти използват инхалатора си за деня. Данните ще се изпращат директно в болница Маунт Шинай в Ню Йорк, която е партньор на Apple в това начинание.

Изглежда ще можете да изплозвате ResearchKit за следене на различни навици, хранене, кръвно налягане, нива на глюкозата и т.н., като всичко това може да бъде изпращано на партньорите на Apple към приложението и така да помагате за изследвания за различни болести и лековете за тях. От компанията споделиха, че личните ви данни няма да достигат до самите тях. Вие сами ще избирате как да става това.

А говорейки за партньори – в списъка с тях се виждат интересни имена на компании и институции като университета Оксфорд, Stanford Medicine и Институтът за ракови изследвания Дейна-Фарбър, Институтът Джонсън към Калифорнийския университет и дори фондацията на Майкъл Джей Фокс, бореща се с Паркинсоновата болест. Изглежда също така, приложението ще дава възможност на лекари и учени да намират доброволци за различни клинични изследвания, което в последно време се е превърнало в трудно начинание.

Петте първи приложения от Apple ще са на разположение още от днес, а ResearchKit от месец април.