На android-6-marshmallow-official
Nexus събитието тази вечер Google обяви, че новата версия на мобилната операционна система, Android 6.0 Marshmallow, ще бъде пусната в световен мащаб следващата седмица. Без изненада, тя първо ще е налична за Nexus устройствата, а за останалите модели предстои да бъдат разкрити точни дати.

Android Marshmallow предлага редица подобрения, като тозу път Google залага основно на стабилност, производителност и по-добро потребителско изживяване. Една от новите функции е Doze, при която устройството спира работа, когато засече, че не е използвано за дълъг период от време. С нея се цели подобряване в живота на батерия.

Голяма промяна в Android 6.0 има и в системата за искане на разрешение от приложенията – потребителите ще могат да одобрят или да откажат разрешенията за защита, като достъпът до камерата или местоположението, в зависимост от случая. Вече има само осем категории, като приложенията ще искат достъп и разрешение, само когато това се налага за по-добрата им работа. Приложенията също така няма да искат разрешение за всеки ъпдейт.

Now on Tap пък позволява специални търсения, подобно на Google Now, но различното е, че може да го правите докато се намирате в което и да е приложение. Резултатите ще излизат под формата на карти с релевантна информация, която да ви свърши работа.

Google е добавили лесен достъп от заключен екран към гласовите команди. При зареждане на смартфона или таблета вече визуално ще може да се разграничат нормалното зареждане това с технологията за бързо. Анимациите също са изцяло преработени, за да бъдат по-приятни за потребителите.

Другите промени в потребителския интерфейс са свързани с подреждането на приложенията – вече има възможност за търсене и бързо разлистване на списъка с тях. Разработките на Google по адаптивно поведение са довели до създаването на динамични кратки пътища, които показват най-често използваните приложения. В новата версия на Android се добавя и функцията Motion Detection, която използва сензорите на мобилните устройства, за да се засече движение при носене в джоб.

Все още не ясно колко от тези функции ще бъдат налични за голяма част от потребителите, но е сигурно, че собствениците на Nexus устройства ще могат да се възползват от всички тях.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS