Intrinsic ще разработва софтуер за индустриална употреба

Компанията-майка Alphabet на Google обявява нов Startup, наречен Intrinsic. Той ще се фокусира върху изграждането на софтуер за индустриални дейности. Подробности за това какво точно ще изгражда Intrinsic или кои ще бъдат клиентите му са неясни. Амбициите на Intrinsic в широк смисъл са отключване на творческия и икономически потенциал на индустриалната роботика за милиони предприятия, предприемачи и разработчици. Това ще се осъществи чрез софтуер, който ще направи индустриалните роботи по-лесни, по-евтини и по-гъвкави за използване.

Роботиката се превръща в мания

Все по-често ставаме свидетели на изобретения в областта на роботиката. Както изглежда, те ще навлязат с пълна сила в нашето ежедневие в близко бъдеще. Заедно с разработването на умни машини, компаниите се нуждаят и от усъвършенстван софтуер, който да улесни работата.

Google от години насочва усилията си в тази посока, но тепърва ще се произвеждат комерсиални хитове. През 2013 г. компанията започна да пазарува фирми произвеждащи роботи, сдобивайки се със седем компании за приблизително шест месеца. В това число и Schaft – японска фирма, известна с двуноги ботове и Boston Dynamics. През годините обаче не се появиха новости от Replicant и Google разпродаде или затвори повечето от своите придобивки. Причините са сложността при създаването на роботи и не достатъчно голямата печалба от тях.

След неуспеха на Replicant, компанията се фокусира повече върху софтуерната страна на нещата, използвайки машинно обучение, за да научи роботите да манипулират обекти без пряк надзор. Това се оказа силната страна на Google и очевидно ще бъде фокусът на Intrinsic занапред.

Усъвършенстване на машините

През последните няколко години екипът на фирмата проучва, как да даде възможност на индустриалните роботи да усещат, учат и правят корекции автоматично, докато изпълняват задачи, така че да работят в по-широк диапазон от настройки и приложения. Тестван е софтуер, който използва техники като автоматизирано възприемане, задълбочено обучение, планиране на движение, симулация и контрол на силата.

Това не е единственото усилие за роботика в Google в момента. През 2019 г. компанията обяви проекта си за масов робот. Усилията са насочени към разработването на машина за общо предназначение. За съжаление не е ясно, как е завършил този проект, поради липса на информация. Може би Intrinsic ще има по-голям късмет да задържи вниманието на Google.