Изкуственият интелект може и да прави малки, но стабилни крачки към подобряването на някои неща, като например дигиталните асистенти. Напоследък обаче повечето неща, с които може да допринесе изкуственият интелект, се използват за да подобрят и улеснят работата на хора, с различни увреждания, с някои устройства. Скоро излиза официално новото свойство за приложенията на Office, като Microsoft Word и PowerPoint. Целта му е при избрани изображения да се изписва текст, наречен alt-text, който използва алгоритмите на AI (Artificial Intelligence). По този начин, когато тези файлове се презентират пред голяма публика, включваща хора с увредено зрение, изображенията, които те няма как да видят, ще им бъдат описани от самия компютър, чрез аудио, което “прочита” въпросния alt-text.

“Изкуственият интелект на Microsoft ще анализира изображения и ще предлага текст, който да бъде прочетен на глас.”

Microsoft реализира този проект, с помощта на своя Computer Vision Cognitive Service. Тази система използва невронни мрежи, благодарение на които, съдържанието на изображението бива описано по-добре. “Автоматично ще ви бъде предлаган alt-text, когато вмъкнете някаква фотография, която може да се разпознае от изкуствения интелект,” пише екипът “365” на Office. “Тази услуга ще започне да се подобрява, когато повече хора започнат да я използват. Нека направим презентациите по-достъпни за всеки.”

Facebook също обяви подобно свойство за заснемане на изображения, още през април месец. Много технологични индустрии започват да използват тези AI техники, за да подобрят качеството на своите продукти така, че всеки да може да се възползва от тях.

Свойството за Office и PowerPoint за PC ще бъде достъпно догодина за всички последователи на Office 365. Microsoft казва също, че има планове да направи и различни темплейти, които да помагат на цветно слепите да разпознават по-лесно цветовете. Това наистина е една много важна стъпка в технологиите. Да се надяваме, че тези идеи ще се разпространят, за да може всички хора да се възползваме от възможностите, които ни предлагат новите технологии.