Adobe обявиха краят на Flash Player. В блог пост компанията сподели, че смята най-накрая да прекрати разработката, поддръжката и разпространението на Flash през 2020 година. „Ще прекратим актуализирането и разпространението на Flash Player в края на 2020 г. и насърчаваме създателите на съдържание да мигрират всяко съществуващо Flash съдържание към новите отворени формати“, са думите на официален говорител за Adobe.

Напомняме, че Chrome, Microsoft Edge и Safari блокират автоматичното стартиране на Flash през последната година, като трите компании създатели на браузърите подкрепят мигрирането от Flash към HTML5.

Safari например изисква потребителят изрично да избере кои сайтове да стартират Flash Player и кои не. Google пък автоматично спират Flash съдържание в Chrome от края на миналата година. Mozilla съвсем скоро обявиха, че от следващия месец потребителите на Firefox ще могат да избират кои сайтове да стартират Flash. Firefox Extended Support Release ще поддържа Flash Player до неговия край през 2020 година.

Все още има доста интернет сайтове и услуги, които не са преминали към по-сигурния и удобен HTML5, за това и Adobe споделиха още, че поддръжката на Flash Player ще продължи до 2020 година. Така разработчиците ще имат време да мигрират съдържанието си, което от Adobe насърчават.