Факт е първата в света закрита вертикална ферма за производство на горски плодове

В следствие на стремежа за устойчиво и достъпно производство на храни беше отворена първата ферма в света за вертикално отглеждани горски плодове на закрито в голям мащаб. Идеята е подкрепена от международен екип от учени, които виждат тази нова фаза на селското стопанство, начин за облекчаване на глобалните нужди за храни.

Plenty Richmond

Фермата Plenty Richmond е проектирана да произвежда повече от 1,8 милиона кг ягоди. Това ще се случва на закрито и вертикално в кули с височина 9 метра. За целта ще е нужен по-малко от един акър. Това е малка част от земята, необходима за традиционното производство на ягоди. To е обект на сезонни и екологични фактори, които ограничават добива.

Екологично селско стопанство

Фермата ще даде тласък на селскостопанското производство и ще стимулира икономическото развитие. Същевременно ще диверсифицира рисковете и защитава околната среда. Към днешна дата търговското вертикално земеделие на базата на растения е ограничено предимно до производството на култури от маруля. Последният технологичен напредък разширява обхвата на това, което може да се отглежда на височина. С температура, светлина и влажност, контролирани в 12 растящи стаи, опрашването на растенията също е проектирано да бъде по-ефективно от пчелите. В крайна сметка компанията вярва, че това ще доведе до по-голяма еднородност на плодовете и по-малко отпадъци.

Тази ферма е модел за положителното въздействие, което селското стопанство може да има. Вертикалното земеделие може да осигури разнообразие на култури и мащабно местно производство, необходимо за осигуряване на бъдещето на глобалната хранителна система.

Фермата Plenty Richmond е кулминацията на 200 изследователски изпитания през последните шест години за усъвършенстване отглеждането на ягоди с постоянен вкус на закрито през цялата година. Поставена е невероятно висока летва за качеството на горските плодове.

Последни научни изследвания

Откриването на тази първа вертикална ферма е кулминацията на години научни изследвания на модела. Работата се осъществява от глобален екип на организации, включително Университета на Куинсланд, Макуори, Флорида, CAS Център за върхови постижения в молекулярните науки за растенията, Шанхайския институт по физиология и екология на растенията и много други.

Как работят?

Вертикалните ферми отглеждат култури на закрито в подредени слоеве и осигуряват постоянен добив и качество на реколтата. Те обаче използват огромно количество скъпа енергия за светлина и въздушен поток. Ако бъде създадена по-динамична среда, която включва и изключва светлините и сензорите през деня в съответствие с циклите на фотосинтезата, вместо да ги оставя включени през цялото време, бихме могли да използваме по-евтина енергия извън пиковите часове и пак да увеличим максимално предимствата на вертикално земеделие.

Фермата в Ричмънд използва 97% по-малко земя и до 90% по-малко вода от конвенционалното земеделие. Премахва и използването на пестициди. Контролираната среда и по-късата верига на доставки също ще намалят патогенния риск за културите.