Дали това е стъпка напред в развитието на биопечатането?

Колкото и причудливо да ни звучеше в началото, вече станахме свидетели на 3D отпечатани къщи, мотори, уши и какво ли още не. Опитите на учените не спират до тук и както става с всяка новооткрита технология, положените основи се разширяват бързо. Едновременно с това и тяхното приложение.

Най-интересно е постижението на екип от учени, които са използвали модерна лазерна техника. Чрез нея са успели да отпечатат 3D живи форми. Това са функциониращи мозъчни клетки на мишка в лаборатория.

Предизвикателства на технологията

Голяма част от невроните, по-специално тези на ганглий от гръбначни корени, оцеляват повече от два дни след отпечатването им. Това ги прави жизнеспособни инструменти за предклинични изпитания, според изследването.

Докато способността за разпечатване на живи неврони може да улесни подобен вид трансплантации, които да заменят клетки, загубени от мозъчни травми или невродегенеративни заболявания, учените зад проекта обясниха, че това не е точно целта на разработката.

Всяко едно изследване прохожда с бавни темпове до достигането на толкова мащабни идеи, като отпечатване на органи за трансплантации. Въпреки че последното не е изключено, даже е цел с дългосрочни перспективи, все още сме много далеч от тази точка на развитие. За сега технологията обещава множество начини за въздействие и намеса в медицината и човешкото здраве.

Край на опитите с животни

Дори и целта да не е трансплантация на неврони, екипът се надява, че новите 3D отпечатани мозъчни клетки ще помогнат в медицината, чрез подобряване на различни по вид изследвания. Идеята е да се заменят животинските модели за нови фармацевтични тестове чрез евентуално отпечатване и експериментиране върху човешки неврони.

Това не само би намалило броя на животните, убити в името на науката, но би могло да направи и предклиничните изследвания по-точни. Едно от тях е тестването на експериментални лекарства върху лабораторно отпечатана човешка тъкан. Способът би дал на лекарите по-добра представа за това, колко добре действат тези лекарства. При всички случи резултатите биха били по-задоволителни в сравнение с тестовете върху мишки или други животни. Всеизвестно е, че лечение, което действа върху един вид, не винаги се представя също толкова добре при друг.