blackberry z10

Компанията BlackBerry, която обяви днес, че променя името си, представи официално първите устройства с BlackBerry OS 10 – Z10 и Q10. Първото устройство е изцяло тъч, а второто предлага и хардуерна клавиатура за заклетите фенове на компанията.

BlackBerry Z10 ще се бори тази година с актуалните смартфони на Apple, Samsung и HTC със своя 4.2-инчов WXGA дисплей с резолюция от 1280 на 768 пиксела (356ppi), двуядрен Krait процесор с тактова честота 1.5 GHz, както и 2 GB RAM памет. Компанията се подсигурява и от към камера, която е 8-мегапикселова, записва в 1080p резолюция и предлага технологията на Scalado – TimeShift. Вградената памет на смартфона е 16 GB, като има възможност за добавяне на още чрез MicroSD слот (до 32 GB). BlackBerry Z10 предлага WiFi свръзаност, LTE (на определени пазари), Bluetooth 4.0 и технологията NFC.

blackberryq10

Но ако сте традиционалисти и желаете да ползвате хардуерна клавиатура, тогава трябва да изберете BlackBerry Q10, второто предложение на компанията с новата операционна система. Дисплеят тук също е тъч, но е прекалено малък за повечето потребители на смарт устройства – 3.1 инча. Самият той е AMOLED с резолюция от 720 на 720 пиксела и пикселна гъстота от 330ppi. Процесорът на Q10 е същият като на Z10.

BlackBerry Z10 ще се предлага от утре във Великобритания, от 5 февруари в Канада, а след това и в САЩ. Не е ясно кога ще пристигне в България, нито на какви цени. Забавяне се очаква при вторият модел с хардуерна клавиатура – Q10. Смартфонът няма да достигне крайните потребители до април.